Някои от най-популярните туристически дестинации в света продължават да държат границите си плътно затворени - някои заради политика за нула случая на COVID-19, а други заради опасностите от бързото разпространение.

Ако ви се иска да поскитате из старинните улички на Мароко или да се качите на Великата китайска стена, ще ви се наложи да отложите плановете си засега.

Ето кои са страните, които остават затворени за повечето туристи.

Китай

Китай е най-голямата страна в света с политика за нулево разпространение на COVID-19. При едва няколко десетки случая там затварят под карантина цели градове, а наближаващата Олимпиада в Пекин не дава надежди за промяна на политиката. Границите на Китай са затворени за почти всички чужденци от началото на пандемията. На територията на страната се допускат само дипломати, хуманитарни работници и чужденци с разрешително за пребиваване в страната.

Засега посещението на забележителности като Забранения град в Пекин, Великата китайска стена и Теракотената армия в Сиан е забранено.

Нова Зеландия

Снимка: iStock by Getty Images

Нова Зеландия въведе едни от най-стриктните ограничения в света като допълнение към изолираното си географско положение. През декември заради разпространението на Омикрон страната отложи плановете си за поетапно разхлабване на мерките по границата. Планираното за януари пускане на новозеландци и австралийци без карантина засега е отложено за февруари, а допускането на други чужденци остава без фиксирана в бъдещето дата.

Тайван

Снимка: iStock by Getty Images

Ако ви се иска да се качите на прочутия небостъргач Тайпей 101, да се разходите из залите на Националния дворцов музей (пазещ най-голямата в света колекция от артефакти от времето на имперски Китай) или да се насладите на природната красота на острова, това за момента е невъзможно. Страната не е отваряла границите си от началото на пандемията и в момента не се издават туристически визи. Всички туристически дейности в Тайван също са забранени, като няма фиксирани планове за възобновяването им.

Филипините

Снимка: iStock by Getty Images

През декември 2021 г. Филипините обмисляха да отворят границите си за жители на определени държави, но заради широкото разпространение на Омикрон входящият туризъм в страната остава спрян за неопределено време. Не се издават туристическив визи и достъп до страната имат само определени групи чужденци като съпрузи на филипинци или такива с филипинско гражданство.

Мароко

Снимка: iStock by Getty Images

Мароко завладява мечтите на пътешествениците от векове със своите пустинни дюни, възвишения на Атласките планини, шумни пазари и традиционни хотели риади. Макар за кратко да беше достъпна, страната забрани всички входящи полети през ноември, когато стана ясно за разпространението на Омикрон в Африка. Засега полетите са спрени до 31 януари, като все още не е ясно дали срокът ще бъде удължен.