Лена Бичова не може да повярва, когато туристическата ѝ виза за Северна Корея е издадена. Много руски туристи се оказаха блокирани от популярните туристическите дестинации. Но Северна Корея - като ключов руски съюзник - предлага рядка възможност за пътуване, пише CNN.

Специалистката по маркетинг е един от около 100-те руски граждани, на които е разрешено да пътуват до Северна Корея през февруари - първото международно туристическо пътуване в страната отшелник след пандемията от коронавирус.

Туризмът в Северна Корея е строго контролиран. Индивидуални пътници не се допускат в страната, а групите се придружават от наблюдатели. Приходите от туризма се използват за подпомагане на режима на диктатора Ким Чен Ун.

Пътуването до "царството на отшелниците" не е лишено от рискове. Американският студент Ото Уормбиър беше задържан по време на пътуване до Северна Корея през 2016 г., предполага се, че е откраднал пропаганден плакат. Той е върнат в Съединените щати 17 месеца по-късно във вегетативно състояние и скоро след това умира.

Снимка: @sandpa_official

Най-необичайната ски ваканция в света

Бичкова и останалата част от групата пристигат в Пхенян на 9 февруари, пътувайки със самолет на севернокорейската авиокомпания Air Koryo от Владивосток.

Въпреки че Бичкова признава, че е разтревожена за пътуването, тя казва, че любопитството й побеждава и не е могла да пропусне шанса да види страна, която малко туристи имат възможност да изследват.

Туристическият блогър Иля Воскресенски, който се присъединява към обиколката, също се чувства напрегнат - в документите за виза той посочва работата си на продавач на непълен работен ден като своя професия, вместо да разкрие, че е създател на съдържание.

Въпреки опасенията си, той признава, че една от причините да се включи в пътуването е да разбере дали съвременна Северна Корея би могла да се сравни със Съветска Русия, за която членовете на семейството му са му разказвали.

"Когато погледнете Северна Корея, разбирате, че вашите баба и дядо ви са живели така, както живеят тук", казва Воскресенски. Това е телепортация в миналото. В града няма абсолютно никакви реклами. Единственото изложено нещо са партийни лозунги, знамена и т.н."

Четиридневното пътуване струва на всеки посетител около 750 долара. През цялото време групата има рускоговорящи гидове и преводачи.

Снимка: БТА

Маршрутът включва посещение на бронзовите статуи на покойните лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир на хълма Мансу, двореца на децата Mangyongdae, където малчугани им изнасят музикално и танцово представление, както и три дни в ски курорта Masikryong.

Руснаците трябва да следват строги правила, особено що се отнася до правенето на снимки и видеоклипове.

"Бяхме помолени да не снимаме военни или хора в униформа, като цяло, да не снимаме строителните обекти или някоя от сградите в процес на изграждане", обяснява Бичкова.

"И имаше правила за това как да се правят снимки и как да се третират портрети или скулптури на лидери. Ако имате вестник или списание със снимка на лидера, тогава не можете да го сгънете, така че портретът да се набръчка", разказва тя.

Тези вестници се превръщат в едни от любимите й сувенири от Северна Корея. Бичкова казва, че не е имало много възможности за пазаруване, но в два магазина - един на летището и един в столицата, тя и останалите туристи можели да си купят магнити, играчки и други дребни подаръци.

Снимка: @yuliameshkova

Отношенията между Русия и Северна Корея

Преди пандемията най-големият източник на входящи туристи в Северна Корея не е Русия, а Китай. Руските ски екскурзианти са първите чужди пътешественици, допуснати в страната след пандемията - знак за нарастващата популярност на Русия в Северна Корея.

В условията на глобални санкции и свиване на кръга от съюзници засиленият интерес на Русия и Северна Корея една към друга предизвика тревога сред служителите на американското разузнаване.

Северна Корея достави на Русия ракети, които да използва срещу Украйна. През февруари руският президент Владимир Путин подари автомобил на севернокорейския си колега Ким Чен Ун - в нарушение на санкциите на ООН, наложени срещу страната заради ядрената й програма.

И Воскресенски, и Бичкова казват, че решението им да пътуват не е свързано с политика - те отиват в Северна Корея с желание да опознаят местните хора и да създадат връзки. След завръщането си обаче Бичкова не вярва, че такова нещо наистина е възможно в севернокорейската система.

"Около 200 деца - преброихме ги на сцената, бяха подготвили специално за нас едночасов концерт. А ние бяхме само 97", казва тя.

"На сцената имаше повече хора, отколкото зрители. Можехме да почувстваме, че се опитват да създадат определен образ на това как изглежда Северна Корея. Но някои подробности разкриха, че това не е съвсем вярно, че има друг живот", посочва тя.

Въпреки че руснаците имат възможност да обсъждат свободно пътуването си до Северна Корея и мнението си за режима на Ким, същата привилегия не важи за собствената им страна. В Русия критиките към Путин, руската политика и армията са криминално престъпление.

Виден бивш служител на КГБ, превърнал се в провоенен блогър, който подкрепяше войната в Украйна, беше арестуван и обвинен в "екстремистка дейност" миналото лято заради критични коментари по адрес на Путин.

Снимка: iStock by Getty Images

Миналата седмица 33-годишна жена с двойно руско и американско гражданство беше арестувана в Екатеринбург и обвинена в "предоставяне на финансова помощ на чужда държава за дейности, насочени срещу сигурността на Русия".

Причината? Съобщава се, че тя е дарила 51 долара на украинска благотворителна организация.

Въпреки че и Воскресенски, и Бичкова са наясно с нарушенията на човешките права в Северна Корея, и двамата споделят пред CNN, че са се надявали пътуването да си струва и да се запознаят с обикновените цивилни севернокорейци.

И двамата казват, че биха обмислили да посетят отново Северна Корея някой ден - но само ако политическата ситуация се промени.

"Основното ми послание е, че където и да отидем - без значение в коя страна, там живеят обикновени хора и трябва да се отнасяте към тях с любов", казва Воскресенски. "Надявам се, че пътуването ще спаси света."

Ново руско ски пътуване в Северна Корея ще се състои само след броени дни.