Драматични пейзажи, величествени възвишения и кацнали по върховете им селца, изградени изцяло от ослепително бели къщи.

Белите села на Андалусия са накацали по възвишенията на южната испанска област. Някога те са били разположени между християнските и мавърските владения и затова много от тях имат в името си "де ла фронтера" - "на границата".

Някога къщите били варосвани, за да може белият цвят да отразява слънцето и домовете да са хладни отвътре през лятото. Днес това се е превърнало в запазена марка на Белите села и сградите трябва да останат бели по закон.

Кои са белите села?

Официалният списък на Белите села на Андалусия включва Алкала дел Вале, Алгар, Алгодоналес, Аркос де ла Фронтера, Бенаокас, Борнос, Ел Боске, Ел Гастор, Еспера, Грасалема, Олвера, Прадо дел Рей, Пуерто Серано, Сетенил де лас Бодегас, Торе Алакиме, Убрике, Вехер де ла Фронтера, Вилалуенга дел Росарио, Виламартин и Сахара де ла Сиера, но има още десетки бели села в южните части на Испания, които също биха могли да се причислят към този списък.

Най-известните и посещавани от туристите са Аркос де ла Фронтера, Грасалема, Сахара де ла Сиера, Ронда и Сетенил де лас Бодегас. Ако нямате време да обиколите всички, дори само тези няколко ще ви помогнат да се потопите в атмосферата на белите села.

Аркос де ла Фронтера

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Аркос де ла Фронтера е разположен на върха на хълм, където се пресичат и усукват застлани със старинни каменни плочи улици. На централния площад Кабилдо ще видите църква от 15-и век, построена върху останките от мавърска крепост.

От високите части на града се разкриват невероятни панорамни гледки към цялата долина.

Грасалема

Снимка: iStock by Getty Images

Грасалема е малко селце, посещавано от много туристи. Едни идват да видят белите къщи, а други го използват за изходна точка за преходи в Национален парк Сиера де Грасалема. Заради заобикалящите планински възвишения и особености на климата Грасалема е едно от най-дъждовните места в страната.

Селото е основано от овчари, които се заселили тук, за да пасат стадата си. От вълната те правели пончота и цветни одеяла, за да се предпазят от влажния климат. И до днес в магазинчетата в Грасалема е пълно с местни вълнени изделия, а центърът е оживена редица от очарователни барове и ресторанти.

Сахара де ла Сиера

Снимка: iStock by Getty Images

Сахара де ла Сиера е като видение в лятна мараня. Бялото село е разположено по склоновете на скалист хълм, който пък се отразява във водите на кристално чисто езеро. На върха на възвишението все още се издига мавърска крепост, а от наблюдателната площадка в Сахара де ла Сиера може да се види чак до съседното село Оливера.

Ронда

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Ронда е по-скоро градче, отколкото село, но както и да го наречете, това е едно от най-популярните места в Испания. През деня Ронда едва побира желаещите да се разходят по виещите се улички и да надникнат от изправящата косата височина на мостовете на града. Градът е разделен от страховита пропаст, като от едната ѝ страна е мавърският град, а от другата - "новият" град, изграден след Реконкистата. Три моста свързват двете части - Новият мост, Старият мост и Римският мост.

Ронда е чудесно място, на което да останете за няколко дни и да го използвате за отправна точка на обиколки на района. Освен това, когато туристите, дошли само за деня, си тръгнат, можете да останете насаме с хилядолетната история на Ронда.

Сетенил де лас Бодегас

Снимка: iStock by Getty Images

За разлика от повечето бели села в Андалусия, Сетенил де лас Бодегас не е кацнал на хълм, а се заформя като населено място около пещерите на река Трехо. Къщите буквално изглеждат така сякаш са пораснали от скалите. Някои имат покриви и стени, съставени от естествена скала. Макар градчето да е на възраст 8-9 века, в пещерите в района са открити следи от човешко присъствие от преди 25 000 години.

Според популярната история името на града - Сетенил де лас бодегас, идва от латинската фраза "септум нихил" - седем пъти не. Този израз се отнася за седемте опита, които испанците направили, докато успеят да отвоюват Сетенил де лас бодегас от маврите. "Бодегас" пък идва от думата за складове, в които от векове тук се съхраняват маслини, бадеми и вино.