В Катар, страна, в която метрото разполага бизнес класа, а петъчният брънч е състезателен спорт, разкошът е просто нещо обичайно. За да може един нов хотел наистина да изпъкне тук, дизайнерите му трябва да създадат нещо изключително драматично - например да прекарат пет години в издигането на чисто нова сграда във формата на националния герб на страната.

Това ново попълнение в силуета на Доха се нарича Katara Towers и е разделено между две хотелски марки - Fairmont и Raffles. Всеки от тях заема по една половина от сградата с площ 300 000 кв. м, която е проектирана така, че да наподобява чифт катарски кръстосани ятагани, пише CNN.

Разположени покрай аквамариновите води на Персийския залив, тези братски хотели близнаци са луксозни всеки по свой собствен начин.

Raffles - хотел с апартаменти в лявата половина на сградата, черпи вдъхновение от изобразителното изкуство. Във фоайето има бял роял, върху който се отразява светлината от въртящ се 60-метров калейдоскоп, проектиран на тавана.

Има частно кино, оборудвано с удобни червени кадифени седалки и персонализирани закуски, приготвени от готвачите на хотела. Барът на покрива Acoustic е домакин на изпълнения на живо заедно с бар, облицован с кристали, проектиран да наподобява чаша за уиски.

Апартаментът от най-висок клас е наречен Raffles Suite и се простира на два етажа на хотела. Разполага със собствен частен плувен басейн, вътрешен асансьор, фризьорски салон и дори турска баня.

Blue Cigar е барът за коктейли и пури с тъмносин интериор и високи до тавана рафтове с книги, изсключително подходящ за убежище на Джеймс Бонд. Но тези книги не са само декоративни. Докато експерти предлагат пури и питиета, посетителят може да избере любимия си автор.

Експерти от цял свят изграждат внушителната библиотека на хотела. Някои от акцентите в нея са първото издание на "Моби Дик" и най-ранното издание на "Одисея" на Омир на английски. Гостите получават чифт ръкавици и лупа, за да разгледат сами страниците или член на персонала може да им прочете определен пасаж на глас.

Всяка половина на луксозната сграда има своя клиентела. Гостите на Raffles са изискани пътешественици, търсещи нови, различни културни преживявания, а отсядащите във Fairmont са пътници, които искат да открият дестинацията и местната култура по автентичен начин.

Във Fairmont е използвано 18-каратово злато, за да се създаде текстура по стените, а най-големият полилей в света - висок 56 метра, блести от тавана.

Елегантните стаи са в нюансите на бяло и синьо, а леглата са обгърнати от извити бели кадифени табли, наподобяващи един от най-известните символи на страната - перлата. Морската тематика продължава със скулптури, нощни лампи и книги за изкуство със снимки на световните океани.

В бар Provok на 33-ия етаж синьото и бялото стъкло придават леко, ефирно усещане, като същевременно увеличават максимално светлината на яркото пустинно слънце. Два от най-скъпите апартаменти на Fairmont - Peregrine и Lanner носят имената на известни породи соколи.

Както може да се предполага, обслужването и в двата хотела е със стил. Персоналът на рецепцията и портиерите носят специално проектирани униформи от британската модна марка No Uniform, която създава работно облекло за хотели от висок клас.

Снимка: katarahospitality.com