Туристи заснеха впечатляващото изригване на вулкана Ключевская Сопка в Камчатка, Русия, като са се намирали в непосредствена близост до кратера.

На кадрите се вижда как лавата изригва от кратера и се стича по склона надолу.

Особено зрелищна е картината след спускането на нощта, когато лавата свети в мрака.

Руският телевизионен канал ТВЦ разпространи и кадри, в които се вижда как след края на изригването туристите са сложили тиган с наденички върху горещата лава. 

Вулканът Ключевская Сопка изригва от края на февруари насам, като привлича почитатели на екстремните преживявания, които се разхождат, снимат и дори хапват сред стичащата се лава. 

Вижте как се пържат наденички в лавата в следващото видео:

Вулканът е висок над 4800 м и е един от над 160 активни вулкани на руския полуостров Камчатка.

От Камчатската група за реагиране при изригване на вулкани към Института по вулканология и сеизмология към Руската академия на науките коментираха, че стоенето в близост до кратера на изригващ вулкан е изключително опасно, тъй като, както се вижда и на кадрите, вулканични бомби и шлаки излитат от кратера на височина 50-60 метра. Те летят с огромна скорост и удар по главата би могъл да бъде фатален.

Относно кадрите с приготвяне на храна върху нагорещената лава, от академията коментират, че в това действие няма опасност, ако човек действа разумно.