Швейцария извиква много и донякъде клиширани образи в представите на туристите - алпийски пасища, заснежени върхове, маникюрно подредени планински села и шоколадови работилници с всевъзможни сладки изкушения.

Единственото лошо на клишетата е, че ни лишават от сладката радост от изненадата, но когато говорим за Швейцария, те са до голяма степен верни. Ако предпочитате да пътувате далеч от големите градове и искате да сте близо до природата и простичкия живот, включете в швейцарския си маршрут поне едно село.

Подобно на Франция и Италия, и Швейцария си има специална организация, посветена на най-красивите села в страната.

Гринделвалд

Снимка: iStock by Getty Images

Гринделвалд е магнит за почитателите на приключенията и близкия досег с природата. Селото е идилично - чаровни къщички са разпръснати сред зелена поляна, а отзад се издигат планински зъбери на Алпите.

В района има много планински пътеки и ледници, както и трасета за планинско колоездене. Можете да направите преход и до езерото Бахалпзее.

Един от най-добрите начини да оцените красотата на района е да се спуснете по въжения тролей First Flyer, където четирима души могат да се спускат рамо до рамо.

Моркоте

Снимка: iStock by Getty Images

Моркоте е официален член на Организацията на най-красивите села в Швейцария. Намира се на брега на езерото Черезио и има осезателно италианска атмосфера. Тук уличките са тесни, гледките се надпреварват коя да е най-красивата, а изкачването до църквата "Санта Мария" е задължително.

Гимелвалд

Снимка: iStock by Getty Images

Гимелвалд е едно от последните населени места в Швейцария, в които няма автомобилен трафик. Усещането за блажено спокойствие е осезаемо, а животът в градовете сякаш е на хиляди километри оттук.

За да стигнете до Гимелвалд, вземете лифта от Стехелберг и се насладете на невероятните планински панорами по пътя.

Аскона

Снимка: iStock by Getty Images

Още едно село в италиански стил, което заслужава място във всеки швейцарски маршрут. Намира се на швейцарския бряг на езерото Маджоре.

През Средновековието тук е имало голям пазарен площад, заобиколен от четири замъка. През вековете в Аскона са живели много хора на изкуството. Цветните фасади на сградите, шарените лодки и неустоимата италианска кухня са магнит за посетителите.

Венген

Снимка: iStock by Getty Images

Венген се намира в сърцето на планински район и макар през зимата да се пълни със скиори, е популярен предимно сред почитателите на планинските преходи. Селото е известно с гостоприемните си местни хора, с красивите си гледки и отличната си храна.

Интерлакен

Снимка: iStock by Getty Images

Интерлакен е разположен между две кристално чисти езера, където хармонично едни до други съществуват елегантни къщи и големи хотели, а хората, които го посещават обичат както планинското спокойствие, така и многобройните възможности за адреналинови занимания в района.

Рафтинг, полети с парапланер и различни водни спортове в езерата са сред най-популярните занимания през топлите сезони, а зимно време ските са на първо място.