Едно от първите неща, по които разбирате, че сте на почивка, са дългите редици сергии и магазинчета, чиито рафтове се огъват под тежестта на магнити, керамични фигурки, гигантски раковини, отварачки и подобни джунджурии, които често свършват на рафта у дома, събирайки прахоляк.

Не е задължително сувенира, който ще си донесете от почивката, да е просто красив. 

Има много практични неща, които можете да купите и да ползвате, при това години наред. 

Книга

Снимка: Unsplash

Едни от най-ползваните сувенири, които съм носила от чужбина, са готварски книги. Може да стоят дълго време на рафта, но дойде ли време да си припомним вкусотиите от Южна Италия или остров Корсика, влизат в употреба и всички вкъщи са доволни.

Друг вариант са книги с истории от мястото, на което почивате (всяка година си препрочитам "Легенди от Куба" на плажа), или художествена литература (ако говорите местния език).

Не пропускайте и децата. Дори и всички книжки да са на чужд език, децата разбират от картинки. Изберете нещо, свързано с дестинацията, което не само ще е интересно за децата, но и ще им помогне да израснат като граждани на света.

Рецепта за местно ястие

Снимка: Unsplash

От книгата "203 предизвикателства за пътешественици":

Предизвикателство 142: "Донеси рецепта вместо сувенир от чужбина"

Вместо ключодържатели, картички и джунджурии, следващия път донесете на приятелите си рецепта от чужбина. Ако някой е бил наскоро в Занзибар или Мадейра, кани другите на вечеря, готви местни манджички, показва снимки и разказва истории.

Два съвета:

  1. Потърсете местен. Кой по-добре ще ви научи да правите тирамису от 55-годишна италианка, която цял живот го е приготвяла като десерт за неделния обяд?
  2. Напазарувайте. Ако някоя от съставките е трудна за намиране в България, не забравяйте да си я набавите навреме. 

Музика

Снимка: Unsplash

Пътуването има много аспекти и местната музика е един от най-запомнящите се, ако решите да се задълбаете. Независимо дали ще си купите дискове и плочи или ще си харесате песен от местното радио, която ще откриете с приложението Shazam и след това ще добавите в плейлист "Музика от Португалия", това е "сувенир", който ще ви напомня за атмосферата на мястото години наред.

Снимки

Снимка: Unsplash

Правете снимки и след това си ги извадете на хартия. В наши дни много малко от направените снимки стигат до хартията, а още по-малко - на видно място в домовете ни. Кадър от любим момент от пътуването ви може да краси нощното ви шкафче или да е разпечатан в голям формат и да заема централно място на стената над дивана в хола.

Храна

Снимка: Unsplash

Ако няма нещо друго интересно, винаги има храна, където и да сте. Донесете си фава и маслини от Гърция, пармезан и крем от шамфъстък от Италия, камамбер и макарони от Франция. Кафе, чай и сладкиши, които сте харесали, също могат да се озоват в куфара ви.

Макар да не е точно ядене, тук слагаме алкохолът - една чашка узо, уиски, ликьори, местни ракии и каквото друго се намира в магазините ще ви пренася обратно на мястото от екскурзията ви дълго след като сте се прибрали у дома.