След като сте начертали маршрутите за селски туризъм през есента, време е и за идеи за градски уикенди през сезона на листопада.

От октомври до декември в градовете търсим природа, за да видим цветовете на есента, и достатъчно възможности за забавление на закрито, в случай че времето е от онзи тип, който е най-приятно да се наблюдава през прозореца. 

Въпреки несигурната COVID-19 обстановка, организаторите на различни събития търсят начини за провеждането им така, че да е безопасно и според изискванията. И тази есен можем да се надяваме на 

Стара Загора

Есента преобразява градовете и въпреки студе, ги прави да изглеждат по-уютни

Снимка: iStock by Getty Images

Разходете се из града на липите и правите улици през есента, когато жълтите листа

Изкачете се до паметника на Самарското знаме за следобед на слънце и гледка към града отвисоко или се разходете в парк Аязмото, където можете да разнообразите разходката си със спирка в параклис, в зала с криви огледала или в зоопарка.

Добавете и малко литература към уикенда си - до 6 ноември на различни места в Стара Загора и околните села се провеждат Есенните литературни дни (представяния на нови книги, срещи с автори, прожекции на филми, работилници и други).

Старозагорският исторически музей (вляво) и Музеят на религиите (вдясно) са малко известни, но са истински находки

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В града има няколко интересни, но малко известни музея.

Музеят на религиите е една сграда, в която можете да видите слой след слой как религиите са се сменяли, а свещените места са си оставали все същите.

Историческият музей в града е в модерна сграда във форма на пясъчен часовник, а в подземното ниво ще можете да се разходите по една от централните улици на римския град Августа Траяна - оставена там, където е намерена при разкопки и със запазени оригинални камъни, тротоари и т.н.

Не оставяйте соц сградата на музея "Неолитни жилища" да ви подведе - вътре ще видите автентични праисторически жилища на хората, живели тук преди близо 8000 години, заедно с пещите, съдовете и всичко друго, открито при разкопките в домовете им.

Пловдив

Старият град на Пловдив е добра идея за разходка през всеки сезон

Снимка: iStock by Getty Images

Пловдив винаги е добра идея за уикенд пътуване.

Градът, който беше европейска столица на културата през 2019 г., винаги е бил с пръскащ се по шевовете календар от събития - от концерти и кулинарни фестивали до винени събития, театър и тематични уикенди в арт квартал Капана.

Традиционно в края на ноември в Стария град ще се проведе Фестивалът на младото вино (26-28 ноември, петък - неделя). Дегустациите и срещите с винари от цялата страна гарантирано сгрява дори и в най-студения ноемврийски ден.

В Капана в Пловдив винаги цари оживление, а масите на открито са пълни дори и в хладни дни

Снимка: iStock by Getty Images

Ако времето не оправдае очакванията ви за слънце, скрийте се на топло в обновения Природонаучен музей в града, където има аквариум и планетариум. Тази пролет врати отвори и нова атракция в града - Епископската базилика, която се намира на метри от главната улица и представя по интересен и интерактивен начин теми, иначе смятани за скучни като ранното християнство и църковната архитектура. 

Децата заведете на Детската железница, която ще ги вози по мостчета и през тунели до върха на Младежкия хълм, а накрая открийте любимия си ресторант в града - от италиански до мексикански и арменски, тук можете да си усторите кулинарно околосветско пътешествие.

Русе

Русе е град, който си струва да обикаляте без посока

Снимка: iStock by Getty Images

Тръгнете на север за уикенд, изпълнен с миш-маш от култура, природа и есенни разходки край Дунав. 

Истинско удоволствие е човек да крачи из маникюрно поддържания център на Русе - с реставрираните старинни фасади във виенски стил, уютни ресторанти и много зеленина.

Градът е като галерия на открито и е от онези места, които най-добре се попиват по време на разходка без конкретна посока. Ако все пак искате да имате конкретен план, посетете Екомузея с аквариум, където е единствената по рода си точна възстановка на мамут в реални размери.

Общината поддържа актуален сайт с културен афиш (тук), където можете да си изберете театър, изложба или фестивал. 

Лесопарк "Липник" е място за чай в термоса и лежернин разходки

Снимка: iStock by Getty Images

За време сред природата и истинско усещане за есен, вземете си чай в термоса и се разходете в лесопарк Липник край село Николово.