Въпреки увеличаването на заразените с COVID-19 в Италия, тази година много от традиционните коледни базари в градовете ще отворят врати и дървени прозорчета, за да посрещнат почитателите на ръчно изработените коледни укращения, подаръци и коледни специалитети.

На много от базарите са в сила мерки като задължително носене на маски, спазване на дистанция и изискване за представяне на зелен сертификат.

Най-богатите и пищни базари се организират в Северна Италия, която традиционно има културно влияние от съседните Австрия и Швейцария.

Но дори и на юг, в регион Кампания, можете да намерите хубави базари.

Вижте снимки на 5 от най-приказните коледни базари в Италия тази година >>>

Верона

Щанд на коледния базар във Верона

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 12 ноември - 26 декември

Колко по-романтичен може да стане най-романтичният град в Италия? Добавете му коледни светлини, вино и ръчно изработени украшения за елха от стъкло и дърво - дори трагедията на Ромео и Жулиета не може да помрачи това!

Тази година коледният базар във Верона се организира в сътрудничество с Кристкиндлмаркт в Нюрнберг за още по-вълшебна атмосфера. Градът е украсен с невероятни светлини в стил "Шанз-Елизе".

Тренто

Тренто има алпийска атмосфера и коледни базари на двата си централни площада

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 20 ноември - 9 януари

Тренто се намира в регион Трентино-Алто Адидже, който граничи и с Австрия, и с Швейцария и реално до 1919 г. е бил част от Австро-Унгария. Центърът на града потъва в светлинки и аромат на зимни кулинарни изкушения, а за фон в далечината се издигат високи заснежени върхове.

Базарът се разраства с всяка година, като двете му основни локации са Пиаца Чезаре Батисти и Пиаца Фиера.

Болцано

На централната Пиаца Валтер в Болцано всяка година има по нещо ново, което да се види, чуе и опита

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 25 ноември - 6 януари

Болцано се намира в същия северен регион и е домакин на един от най-красивите и най-големите коледни базари в Италия. На централната Пиаца Валтер всяка година има по нещо ново, което да се види, чуе и опита.

Тук наред с вкусотиите, които сте свикнали да ядете в Италия, ще откриете щрудели, сушено месо и други алпийски ястия. Тази година няколко павилиона са посветени на традиционни за региона алкохолни напитки като грапа (италианска ракия), бира и вино.

Салерно

Салерно празнува Коледа с фестивал на светлинното изкуство

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 26 ноември - 30 януари

Салерно се намира много на юг от заснежените алпийски върхове на Северна Италия, но не отстъпва по коледно настроение, пък макар и без сняг. Нещо повече, тукашното коледно събитие е с артистичен акцент и продължава чак до края на януари. "Лучи д"артиста" ("Светлините на твореца") е изложба на открито, която представя десетки произведения на изкуството, направени от светлини.

Заради големия интерес, който поражда събитието, се очаква да бъдат въведени ограничения за броя посетители в града, особено през уикендите.

Комо

Празничният сезон в Комо започва с Фестивала на магическите светлини

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 27 ноември - 6 януари

Празнична коледна атмосфера на брега на езерото Комо - това е гледка, която ще ви връща в тази част на Италия отново и отново. Празничният сезон в Комо започва с Фестивала на магическите светлини, който преобразява фасади и площади чрез изкуството на светлината. Има огромно виенско колело за поглед към коледната атмосфера отвисоко.

Храната и напитките също са добре застъпени - навсякъде има павилиони, където можете да дегустирате местни специалитети