Още преди първите коледни базари да отворят, из германските градове вече се носи миризма на джинджифилови курабийки, на греяно вино (глювайн), а всички магазини блестят украсени и озвучени с коледни песни.

Понякога се оглеждаш и видимо няма откъде да идва, сякаш просто е пропита във въздуха по това време на годината.

Макар през последните дни Германия да влиза в новините с рекордните си случаи на COVID-19 и с отмяната на някои от най-емблематичните коледни базари в страната (тези в Мюнхен и в Дрезден), оказва се, че Коледата тук все пак е възможна. 

Аако не сте слушали новините, няма и да разберете, че страната е в здравна криза.

Една обикновена събота в Дюселдорф

Коелда все пак ще има

Снимка: iStock by Getty Images

Разходка в съботен ден из центъра на Дюселдорф. Улиците и крайбрежната алея на река Рейн са пълни със спокойни разхождащи се хора, магазините - с купувачи. В заведенията местните са наредили дълги редици високи тесни чаши, в които пият традиционната за региона "алтбир" или "стара бира". Характерното пиво се произвежда от печен малц, който придава по-тъмен цвят и приятно карамелен вкус на бирата.

Зелен сертификат се изисква във всички заведения, в магазините и големите търговски центрове - не. На повечето места приемат само два вида маски - хирургически за еднократна употреба или FFP2, така че е добре човек да се зареди с достатъчно.

Германия е федерална република и правилата в различните провинции могат да се различават, затова е добре човек да проверява внимателно, особено ако пътува между провинциите.

Алтбир, или "стара бира" на немски, е характерна за Дюселдорф и повод за местен патриотизъм

Снимка: iStock by Getty Images

Мерки за влизане в Германия

Към момента България е смятана за рисков регион и влизането в Германия за български граждани става със сертификат за ваксинация, с доказателство за преболедуване или с отрицателен тест (приемат се PCR до 72 часа и бърз антигенен до 48 часа).

Няколко дни преди пътуването трябва да се регистрирате на специален сайт, в който да посочите лични данни, страни, в които сте пребивавали през последните 10 дни, както и да качите съответните тестове, сертификати и други. В края на регистрацията получавате pdf файл, който трябва да представите, за да бъдете допуснати на полета за Германия.

Деца до 12 години, независимо дали имат тест, ваксинирани са или са преболедували, се поставят под задължителна 5-дневна карантина след пристигане в Германия.

Крайбрежната алея с виенското колело в Дюселдорф

Снимка: iStock by Getty Images

Коледните базари в Германия

Коледните базари в Германия дават официален старт на празничния сезон.

Макар в много германски провинции коледните базари да бяха отменени, в Дюселдорф, Берлин и други големи градове са отворени. Повечето са оградени и на входа се проверяват сертификати и тестове. Някои базари допускат само ваксинирани и преболедували хора, като тези места са отбелязани с "2G", а на други се допускат и хора със скорошни тестове (те са маркирани с "3G").

Но дори и там, където няма базари, Коледа е на същата дата в календара и празничната еуфория може да се почувства по магазините, в заведенията и по празнично украсените прозорци на домовете. Близо две години след началото на пандемията германците изглеждат свикнали с мерките и готови да живеят