Извисяващи се кули с орнаменти на фона на планински зъбери - замъкът Нойшванщайн е един от най-популярните дворци в света и вдъхновение за илюстрациите на много детски книги. Казват, че тъкмо е използван за основа на замъка на Пепеляшка от анимацията на "Дисни" от 1950 г.

Но историята на замъка далеч не е толкова приказна, нито романтична. Той е поръчан от баварския крал Лудвиг II малко след като Бавария е завладяна от Прусия и Лудвиг губи силата си. Според историците зданието е част от опита на краля да се заобиколи от измислен свят на красота, изящни дворци и пищност, който да му напомня, че някога е бил пълноправен владетел.

Така и не успява да види завършен замъка Нойшванщайн, чийто финален камък е поставен шест години след смъртта му, но пък за сметка на това приказната сграда е отворена за посетители през 1886 г. - седмици след кончината му и доста преди да бъде изцяло завършена. Според плановете е трябвало да има над 200 стаи, но едва 14 са довършени, преди парите за проекта да свършат. Днес туристите могат да се разходят из тронната зала, гардеробната и кралската спалня, а най-добрите гледки към замъка са от моста Мариенбрюке.

Тук няма правилен сезон - когато и да дойдете, ще видите нещо ценно. 

Разгледайте замъка Нойшванщайн през четирите сезона в галерията >>>

Пролет

Снимка: iStock by Getty Images

След зимата поляните около замъка експлодират в цветове и аромати. Глухарчета, нарциси, маргаритки и ароматни билки се подават сред избуялата трева, а цветовете са наситени, особено след пролетен дъжд. Времето може да е нестабилно и с повече дни с валежи, но пролетната свежест си заслужава риска малко да се намокрите. Освен това през март и април посетителите са много малко и може да имате замъка почти само за себе си.

Има още едно събитие, за което да следите - обикновено на 1 май навсякъде в Бавария пристига бирата майбок - пиво със силен вкус, на което да се насладите в някоя от бирените градини след посещението си на замъка.

Лято

Дългите летни дни и топлото време привличат най-много посетители през юли и август

Снимка: iStock by Getty Images

Останете в района на замъка за залеза

Снимка: iStock by Getty Images

Топлите, дълги дни са перфектни за дълги и подробни разходки из замъка през лятото. За съжаление, така смятат повечето посетители и ако решите да дойдете през юли или август, трябва да се заредите с много търпение за чакане на дълги опашки и борба за гледки с още много туристи.

Преди пандемията около 6000 души на ден посещават замъка през пиковия сезон.

Есен

Гледка към замъка, когато първите нюанси на есента се появяват по възвишенията около замъка

Снимка: iStock by Getty Images

Есенните мъгли и ниски облаци правят гледките към Нойшванщайн неземни

Снимка: iStock by Getty Images

След ноември броят на посетителите в замъка значително намалява чак до април. Склоновете на Баварските Алпи се оцветяват в жълто, оранжево и червено, времето е още меко, а небето е ясно. Гледката и снимките на замъка през есента са от тези, които ще помните дълго.

Освен това Мюнхен е пълен със събития и бира за дегустиране през есента, така че можете да комбинирате посещението на замъка с два или три дни градски тур.

Зима

Зимна гледка към замъка

Снимка: iStock by Getty Images

Панорама от замъка към Алпзее и околните възвишения

Снимка: iStock by Getty Images

Гледката към замъка през зимата е повече от магическа - това е може би времето от годината, когато той най-много прилича на излязъл от книга с приказки.

Покритите със сняг кули на Нойшванщайн са нереално красиви, но да ги видите може да се окаже мисия невъзможна. Когато температурите паднат под нулата, мостът Мариенбрюке, откъдето се разкриват най-добрите гледки към палата, обикновено е затворен.