Как ви звучи идеята да отидете на плажа и да се топнете в океанска вода, която е... гореща? От едната ви страна се извисяват великански вулканични скали, а от другата е безкрайният Атлантически океан.

Вярно, че първо ще трябва да стигнете до Азорските острови, но ако го погледнете от друга страна, преживяването само по себе си е достатъчна причина да тръгнете за островите.

На Сао Мигел, най-големият от Азорските острови, има едно малко заливче, заобиколено отвсякъде с гигантски вулканични скали. Казва се Понта да Ферария. Като застанете в подножието на скалния масив, няма как да не се почувствате като мравка или нещо по-дребно.

А край брега, от недрата на земята директно във водите на Атлантическия океан се излива горещ минерален извор. Резултатът е необикновени микс от гореща и студена вода, който провокира сетивата ви, докато вълните се разбиват до вас. 

Снимка: iStock by Getty Images

От скалите по метална стълба се слиза до открития басейн, който не е отделен от океана, а просто е защитен от три страни от скалите. Заради скалистото дъно и вълните придвижването в басейна може да е трудно, затова в него има опънати въжета, за които туристите да се държат. 

Самият остров Сан Мигел е с най-активна вулканична дейност от всички Азорски острови. През вековете поредица от изригвания са го уголемявали и са променяли пейзажа му неколкократно. Брегът при Понта да Ферария се е образувал при изливане на лава директно в морето и това се вижда най-добре от птичи поглед.

Снимка: iStock by Getty Images

Мястото не е откритие на туристическата индустрия. За лечебните свойства на водата от извора са знаели хората още през 15-и век.

В Понта да Ферария няма плаж. Тези, които искат да съберат малко слънце, слагат кърпите си директно на черните вулканични скали. Достъпът до мястото е напълно безплатен. Заплаща се, ако искате да пробвате спа центъра и открития басейн на близкия комплекс.

Как да стигнете до Понта да Ферария

Плажът се намира на 15 км от Мостейрос. Малко преди края на пътя има наблюдателна площадка, откъдето се виждат вулканичният пейзаж и фарът Понта да Ферария. Има паркинг, а след това по кратка пътека слизате до вулканичния бряг и до естествения басейн с микс от изворна и океанска вода. Ако искате да хапнете в района, върнете се в Мостейрос, където има чудесни крайбрежни заведения с местна кухня.

Важен съвет! Изключително важно е да проверите графика на приливите и отливите в Понта да Ферария (например тук), защото когато отливът е много нисък, водата на плажа става изгарящо горещо, а при много висок прилив няма да усетите топлата вода от извора. Целете се в нещо по средата.

Открийте още необикновени и тайни плажове по света и в България >>>