Националният осигурителен институт (НОИ) съобщи, че поради изчерпване на предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г., започва прекратяване на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година.

Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 29 август, включително.

Последната дата, на която лицата могат да постъпват в заведенията, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация, е не по-късно от 12 септември.

Тази година програмата за профилактика и рехабилитация стартира на 31 март и за нейното финансиране е предвидена сумата от 15 362 329 лв.
До момента са издадени 26 000 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.

Най-често лицата провеждат рехабилитация за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система.

В 51 санаториума в страната приемат болни по програмите на НОИ.

За сметка на бюджета на ДОО пациентите имат право да ползват до 4 безплатни терапевтични процедури дневно, а самата програма продължава до 10 дни. НОИ поема цената на нощувките, като плаща по 18 лв. на ден. Освен това осигурява по 5 лв. за храна, като за деня на постъпване и за деня на напускане осигурителният институт заплаща общо 5 лв. Останалите средства се доплащат от пациентите.

Право за профилактика по програмите на НОИ имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат също осигуровки шест последователни месеца преди това и диагноза, потвърдена от лекаря. Освен това от евтината профилактика могат да се възползват и инвалиди с актуално решение на ТЕЛК, без да са навършили пенсионна възраст. Тази година за жените тя е 60 години и 8 месеца и за мъжете – 63 години и 8 месеца.