Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ предупреждава в писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова, че нормативните предложения за премахване от всички плажове на преместваемите обекти с изключение на тези за спортни дейности, ще създаде неоправдан икономически риск в няколко направления.

Според Асоциацията решение на проблема с недобрата визия на обектите на някои места може да бъде търсено по примера на добрите практики в европейските морски курорти, чрез въвеждане на типови модули с единна архитектура и/или цветове, а не с тотална забрана на нужни на туристите обекти.

Преместваемите магазини и заведения работят на пазарен принцип в условията на конкуренция помежду им и единствената логика за съществуването им е, че към тях има търсене от страна на туристите, се посочва в писмото на Асоциацията до министъра. Според деловите среди липсата на обекти за храни и напитки там, където са туристите, може да доведе до запълването на тази празнина от фирми и физически лица от сивия сектор, които да предлагат на плажа нерегламентирани храни и напитки.

От друга страна, чуждестранните и българските гости, които са на Черноморието без включено изхранване в туристическия пакет, ще са принудени да решат проблема като внасят и консумират на плажа храни и напитки, закупени другаде, което ще ни върне в годините далеч преди 21 век.

Работодателската организация изтъква, че подобни промени следва да бъдат консултирани с бизнеса, тъй като е много вероятно закриването на хиляди обекти да доведе до намаляване на заетостта в черноморските региони. Това като косвен ефект ще забави устойчивия тренд на намаляване на безработицата в България.