Рядко цялото човечество е било на едно мнение, че изминалата година беше най-малкото странна, да не използваме други думи. В пълна сила това важи за търсещите души, чиито планове за пътуване пострадаха от повсеместни карантини и затворени граници. Планирането е трудно, пътешествията заприличаха на мираж, към който все тичаме и все не стигаме.

Макар ваксинирането срещу Covid-19 да започна в много страни, това едва ли ще доведе до бърза и драстична промяна в условията за пътуване - поне не толкова бърза, колкото би ни се искало. Малко преосмисляне и промяна във фините настройки на нагласите ни за пътуването ще ни помогнат не просто да бъдем в крак с времето, но и да

1. Приемайте провалянето на планове като промяна в плановете. Изглежда, че нещата ще са непредвидими още известно време, не си струва да страдате за нещо, което не зависи от вас.

2. По-често бъдете сред природата - екопътеки, планински върхове, пикници на слънчеви поляни - това са все места, на които е лесно да се спазва дистанция.

3. Вместо да изпадате в депресия, че не пътувате колкото ви се иска, използвайте времето да научите нови неща (да се ориентирате по слънцето, да водите мини-разговор на италиански (Коме стай? Туто бене!). Така от корона кризата ще излезете не вие, а една силно подобрена ваша версия. 4. Игнорирайте лошото време и излизайте навън. Дебелите дрехи, топлите обувки и горещият чай в термос са измислени отдавна.

5. Докато Вселената предразполага да не харчите за пътуване, използвайте момента да спестявате за пътуване. 6. Опитайте се да бъдете по-добри туристи след пандемията - избирайте внимателно на кого давате парите си (например местните имат повече нужда от тях, отколкото международните компании), мислете за бъдещето на планетата, уважавайте местните хора и не се натрапвайте грубо в живота им.

7. 2020-а година ни показа, че вечното “има време”, в което вярваме, е мит. Мечтайте повече, но и повече пътувайте сега, в мига, в който имате възможност, а не “когато времето е по-хубаво” или “когато могат и братовчедите да дойдат”.

8. Пътувайте бавно. Слушайте, гледайте и опитвайте повече. 9. Дръжте телефона си повече в джоба по време на следващата си екскурзия. Пандемията ни даде достатъчно време да гледаме в екраните, сега е време да ги изключим и да погледнем навън.

10. Носете повече спомени и по-малко сувенири от екскурзиите си. Предметите загубиха част от очарованието си във време, в което ни липсват далеч по-важни неща - близки, време навън, забавления. Вместо това носете от чужбина рецепти, пращайте картички и видео поздрави. 11. Изберете си химн за пътуване - любима песен, с която да тръгвате на път всеки път, независимо дали е с кола до някое село, с влак към Искърското дефиле или със самолет към слънчев остров.

Ако този списък ви е вдъхновил, разпечатайте си го и го сложете на място, където ще е често пред очите ви. Можете също така да си сложите линка към тази страница в календара с напомняне всеки месец, за да си припомняте кои са важните неща.

Честита 2021-ва година! Пожелаваме си повече пътешествия за всички и дом, пълен с любов, в който да се връщаме!