Крайно време е да купите билет с някой от поне петте дневни полета до Лондон за 26 декември. Това е Денят на голямото пазаруване – англичаните го наричат „Боксинг дей”. Не става въпрос за бокс, а за кутия.

Обикновено цените в Лондон са като евровите в Милано и Париж, но в паундове – т.е. 10-ина процента по-високи, но по време на големите следколедни намаления смъкването на цените с повече от 50 процента, често 70-80, прави стоките супер изгодни. В другите модни столици, особено големите брандове, не намаляват повече от 30-40%.

Така с лоукост полет за уикенда 28-30 декември и непретенциозен хотел, ще спестите пари от отстъпките и ще се чувствате спечелили от шопинг лотарията. А можете да излетите сутринта и да се върнете вечерта, с което ще спестите още повече пари.

„Оксфорд стрийт”, която вчера отличихме като една от най-красиво украсените в британската столица със светещите глобуси, които сякаш докосват с таваните си минаващите 2-етажни автобуси, е меката на шопинга. Без друго винаги пълна с народ по всяко време, на 26 декември и в следващите няколко дни тя е истинско вавилонско стълпотворение. Причината е, че намаленията са истински. Магазините са много и са огромни, но винаги може да препоръчаме някои неща. Последната колекция „Айви” на Бионсе, която е мечта на младите дами в цял свят, е в „Топшоп”. От догодина пътищата на веригата магазини и суперзвездата на попмузиката се разделят.

Уникални отстъпки за парфюми ще намерите в „Дебенамс”. В най-тузарския универсален магазин „Селфриджес” са най-невероятните оферти за обувки от най-големите брандове. Съветът ни е, когато попаднете на своя модел, цвят и номер, веднага да вземате чифта, понеже, ако минете и го харесате сутринта, но го оставите за финал на шопинг тура си вечерта, много вероятно е да не го намерите. Специализираният департамент на „Селфриджес” е най-голямата търговска площ в света, отделена за обувки. Ако се почувствате отчаяни, зад „Селфриджес” пък ще намерите най-изгодния следобеден чай от предлаганите по класическия лондонски начин, който се сервира с прочутите малки сандвичи с краставички и с други неща, специалните минихлебчета коунс, както и приятни сладкиши.

Атрактивно е  в момента е да се поръча чай с шампанско, особено с шампанско розе. Всичко това ще намерите в „Уолъс калекшън”, което е и една от най-интересните галерии в Лондон, разположена в красивия дом на легендарен търговец. Близо е оригиналният музей на Мадам Тюсо, както и къщата на Шерлок Холмс на „Бейкър Стрийт”.

Преките на „Оксфорд Стрийт” също са магнит за пазаруване. Най-малко, но някои много изгодни магазини има на пресечката „Чаринг Крос”. Флагманският „Бърбъри” и кой ли още не са на „Риджънт” – пряката, пресичаща главната търговска на кръстовището „Оксфорд Съркъс”. Най-населена с топбутици е преливащата „Ню Бонд” и „Бонд Стрийт”. Нейна успоредна е обетованата земя на най-добрите мъжки костюми в света „Савил Роу”. Това е северният търговски квартал на шопинга.

Другата мека на пазаруването е южната в Найтсбирдж. Един до друг са „Хародс”, за който се получават опашки на входовете – нищо, че са многобройни, но това е прекалено пренаселено място, за да може шопингът да бъде удоволствие, и „Харви Никс”, който е по-изгоден и по-спокоен за пазаруване и горещо ви го препоръчваме. Надолу от него е улицата на бутиците „Слоун”, където боксинг дей е истинска мания.