През последните години Европа е изправена пред много предизвикателства - от пандемия, геополитически конфликти, до екстремни метеорологични събития, каза Люблена Димова, старши мениджър изследвания в Европейската туристическа комисия в рамките на годишната среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA). Представители на 25 национални сдружения на туроператори от европейски държави събра днес Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на двудневен международен форум в София.

Експертът изтъкна връзката сектор "Туризъм" с образованието, транспорта, развлеченията, историята, изкуството и посочи, че всичко това прави туристическата индустрия особено уязвима за всички видове заплахи. По думите на Люблена Димова кризите са разкрили, че туристическият сектор е един от тези, които имат много структурни слабости. Предположението, че определени дестинации или бизнеси са имунизирани срещу определен тип криза, е абсолютно погрешно, посочи експертът и изтъкна, че кризите стават все по-непредвидими.

Тя се спря и на ролята на изкуствения интелект, който все повече ще тества способността ни да преценяваме кое е реално и кое не, а това е голяма пречка за управлението на кризите. Експертът посочи, че за кризите допълнителен принос имат и нелицензираните бизнеси.

Когато говорим за промяна на времето в Европа, това е основа за голямо преосмисляне на това как нашата индустрия трябва да стане по-устойчива в бъдеще, каза Люблена Димова. Тя напомни, че Европейската комисия публикува доклад за управлението на кризи, в който се очертават всички кризи, които са се случили в Европа през последното десетилетие. "Опитваме се да проучим въздействието им върху конкретни дестинации. Също така се опитваме да разговаряме с националните туристически организации и техните партньори и това е по-скоро практически документ, насока, която би трябвало да помогне за ориентация в кризата", каза експертът.

Според Службата по изменение на климата по програмата "Коперник" на Европейската комисия, 2023 г. е била много катастрофална година, най-влажната, с най-големите наводнения, най-големите тежки топлинни вълни както морски, така и във вътрешността, посочи експертът и изтъкна, че практически всички европейски региони са били засегнати по някакъв начин, а оттам и туризмът. Според друго наблюдение в Алпите през последните две години обемът на ледниците е намалял с 10 процента, а в не толкова далечно бъдеще се прогнозира, че няма да има сняг на височина 1500 метра. Според експерта това означава, че 25 процента от курортите в Алпите няма да бъдат толкова оперативни, колкото преди, ще се отрази и върху цените и ще направи ски туризма по-недостъпен.

Друга опасност за сектора са горските пожари, отбеляза експертът и даде пример с Гърция. Проблем се появява и заради недостига на вода.

Тези кризи са много различни, но начинът, по който ги преживяваме, е много сходен, обобщи експертът и посочи, че националните туристически организации трябва да работят по тези въпроси, както и върху устойчивостта на сектора и готовността за посрещането им. Най-важното е да преценим каква криза може да ни се случи и да се създаде кризисен комуникационен план. Вторият етап е отговорът на кризата, който трябва да е обвързан и с разработването на дългосрочна стратегия за устойчивост, каза експертът.

Тревър Жирар, директор по стандартите и акредитацията в Hotel Resilient, представи дейността на организацията с нестопанска цел с мисия да установи и популяризира устойчиви на климата и бедствия стандарти и практики в хотелиерската индустрия. Ние правим моделиране на опасностите и моделиране на климата и разработваме стандарти за управление на бедствия, приложими в туристическата индустрия, разказа Жирар. Насоките за устойчивост на кризи са адресирани основно за хотелите, ресторантите, кафенета и местата за нощен живот.

Експертът отбеляза, че има редица природни опасности, които биха могли да засегнат хотел и цялата дестинация и те са от цунами, през топлинна вълна до вулкан, горски пожари. Ако това е достатъчно голям инцидент, той може напълно да разруши цялата дестинация, изтъкна Жирар и посочи, че устойчивите насоки са да помогнат на бизнеса в туризма да издържи и да се възстанови от въздействието на кризите, а основната цел е да поддържа безопасността на гостите и персонала. Експертът отбеляза, че насоките са разделени на девет ключови критерия в три категории и предоставят практически съвети за това как да се прилагат.

Те са в зависимост от вида на сградите и тяхната уязвимост от кризи - земетресение, риск от наводнения, анализират се и системите в сградата, възможността за безопасно евакуиране на хора в извънредна ситуация, както и да бъдат предупредени при заплаха, разглеждат се и възможностите за комуникация със спешните служби, медиите. Експертът изтъкна, че е важно да се имат предвид различните възможни опасности в даден района и да има съответно и различни сценарии за отговор. Жирар съобщи, че са разработени и интерактивни насоки за отговор на различните кризи.