Интерактивна карта на туристически маршрути в планината край Сливен подготвя експерт от общинския отдел "Екология". Мария Диловска възнамерява до края на годината картата да бъде съставена и да бъде достъпна през всяко електронно устройство чрез официалния сайт и другите информационни канали на Община Сливен. Всеки туристически маршрут може да бъде свален и използван офлайн на GPS устройство или смартфон. Всичко ще бъде дигитално, без използване на хартия.

В интервю за БТА Диловска разказа, че иска да постави акцент върху зоните в обхвата НАТУРА 2000 и биоразнообразието - по този маршрут туристите могат да срещнат интересни и значими видове. Така освен за пешеходен туризъм, бягане и колоездене, туристите могат да се докоснат до уникалността на природата в региона.

За проекта, който е по нейна идея, няма финансиране и е на доброволни начала. Тя търси съмишленици, с които да обхожда маршрутите, както и природолюбители, които с мобилните си телефони, смартфони или с камери да направят снимки и видеа, за да се събере по-богат и разнообразен илюстративен материал.

Най-популярните туристически маршрути са Хайдушката пътека и пътеката до природния феномен Халката. Около десет са официалните маршрути в Природния парк "Сините камъни". Има маркировки, направени от парка, туристическо дружество. По думите й голям интерес представляват и веломаршрутите, които смята да опише на следващ етап от проекта.

До момента е успяла да организира шест разходки. Събрани са първите снимки и видеоклипове от красиви и живописни места, както и на представители на флората и фауната, които ще бъдат използвани за съставянето на интерактивната карта с планински маршрути. Сред тях са връх Голяма Чаталка и водопадът по Равна река. Разходките се осъществяват през делничните дни. В тях могат да се включат планинари, природолюбители, членове на туристически дружества, и всички онези, които обичат преходите сред дивата природа.