Макар много държави в Европа и по света да отмениха COVID изискванията по границите и на територията си, желаещите да посетят Гърция тази пролет все още ще трябва да представят ваксинационен сертификат или тест, за да преминат границата.

Страната удължи до 11 април ограниченията, наложени заради пандемията за влизащите в страната.

Без тест, но с европейски цифров сертификат, ще влизат в Гърция гражданите на страните-членки на ЕС, на САЩ, Австралия и Канада, както и на още 35 страни, които са се присъединили към системата на ЕС за цифровия сертификат.

Освен с европейски сертификат те ще могат да влизат в Гърция със сертификат за ваксинация с валидност от 9 месеца след завършването на основния ваксинационен цикъл или безсрочно, ако им е поставена бустерна доза.

Пътниците могат да представят също сертификат за преболедуване с валидност от 180 дни, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането или отрицателен бърз тест, направен до 24 часа преди пристигането.

Задължението да докажат здравния си статус се отнася и до децата на възраст над 5 години. Всички пътници могат да бъдат подложени на контролен тест при преминаване на границата.

Носенето на маска остава задължително на летищата и по време на полетите.

Междувременно преди дни стана ясно, че до 2023 г. България и Гърция ще отворят два нови гранични пункта. Още тази година ще заработи граничен пункт при Златоград-Термес, а догодина - при Рудозем-Ксанти.