Китай продължава да облекчава режима за пътуване, премахвайки виза за още няколко страни. Страната възнамерява да повиши туристическите посещение, пише изданието Euronews. Жителите на Кипър, Дания, Гърция и Словения, са поредните, които могат да пътуват без виза до азиатската страна, като общия брой на европейските държави е вече 17.

През юли туристи от Полша. Австралия и Нова Зеландия получиха облекчени изисквания за влизане в страната и свободен достъп до края на 2025 г. Схемата за отварянето на китайските граници беше представено от началото на 2024 г. и върви на стъпки, като различни европейски държави и Малайзия започнаха да предлагат свободен вход без визи.

Така всички гости на страната ще могат да я посещават с желанието за бизнес, както и за туристически цели. До този момент жителите на Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словения, Испания и Швейцария, могат да влизат в Китай без виза за кратки периоди от време. В рамките на 15 дни, всеки турист от посочените страни може да се движи свободно и да почива.

След премахването на пандемичните мерки, Китай започва бавно да отваря границите си за международни посетители, но светът сякаш не е готов да прекрачи границите на азиатския гигант. Преди отварянето на вратите за жителите на ЕС, гости от Бруней, Япония и Сингапур имаха пълната свобода да влизат в страната, но след пандемията, тази възможност отпадна. През 2023 г. Китай записа повече от 35.5 милиона посетители. Това е далеч по-слаб резултат от 2019 г. с появата на 97.7 милиона туристи. Правителството търси най-различни варианти, с които да докара свежи приходи за икономиката, включително и с туризъм, но чуждестранните гости са много по-малко.

С въвеждането на безвизов режим, скокът в търсенията е над 6 пъти и половина, спрямо предишни години. Статистиката показва, че Великобритания и Германия са най-големите посетители на страната. Страната насърчава местните също да пътуват и да подкрепят туризма на локално ниво, предлагайки най-различни разходки до исторически зони. Страната инвестира в технология, различни материали за пътуване и създаване на електронни системи за разплащане.