Мнозина си задават въпроса какво общо може да има Дубай с Коледа? Емирството е на 5 часа със самолет от София. Сега там е топло и настроението няма нищо общо със снега и зимата! Но по това време трудно ще бъде да си намерите места за полетите и хотелите в града, особено за настаняване в световноизвестния му Даунтаун.

В самия Даунтан, в неговото сърце – Мол оф Дубай – най-големият в света, с огромен успех минава Коледният базар от 5 декември до 12 януари. Той се организира на първия етаж над партерния, недалеч от прочутото Фешън Авеню, където в магазините на „Луи Вюитон”, „Ермес” и другите световни топ брандове се стълпяват толкова хора, колкото и в „Зара”, но не като в музей на леката промишленост, а за да пазаруват.

Коледният базар се подрежда в последните дни преди празника около най-голямата ледена пързалка на закрито в света. Нека да не се бърка с най-голямата ски писта в света, която е в другия основен търговски център на Дубай – „Мол оф Емирейтс”, който е на същата улица „Шейх Зайед”. 

Всъщност, дубайците още не са се сетили да обявят за базара, за най-големия в света на закрито. В Европа, въпреки студа, коледните базари все пак са на открито. Базарът е около ледената пързалка, разположена недалеч от прочутия водопад в мола, успоредно на булеварда на обувките, където са събрани всички най-добри марки в света. В него се нареждат сергии като в немскоезичния свят и се предлагат подобни стоки за пазаруване.

Както може и да се очаква, освен децата на местните хора, най-честите посетители на коледния базар са европейските туристи. Но и немалкото работещи или просто живеещи в Дубай хора от Стария континент. Като че ли най-много са представителите на бившия съветски турист, но и от цяла Европа, включително от България, която има и доста видни представители в Емирствата. Има си и пещера на Дядо Коледа, облечен както подобава в червените си дрехи и шапката, с бяла брада, има и много играчки, и се организират игри. На когото не му е достатъчно европейско, може да се отбие в парижката сладкарница „Анжелина” на две крачки, от която вдясно се озовавате при многоетажната елха, в другата френска „Ладуре” или в швейцарската шоколатиерна „Ладерах” на долния етаж.