Загадъчният археологически обект Теники в Мадагаскар отдавна озадачава учените. Според една от ранните теории първоначалните архитекти са били корабокрушенци от Португалия през 1500 г. Но ново проучване показва, че зороастрийски изгнаници от Персия са построили обекта векове по-рано, може би с надеждата да създадат отдалечен рай на този почти митичен остров, пише списание National Geographic.

Сега изоставен сред пейзаж от тропически гори, скалисти хълмове и извисяващи се планински хребети в югозападната част на Мадагаскар, Теники е на повече от 160 км от най-близкия бряг и приблизително толкова далеч от всяко населено място, до което можете да стигнете на този остров в Индийския океан.

Десетките ниши, издълбани в скалите му, приличат на малки стаи; много от входовете им са заобиколени от кръгли вдлъбнатини, вероятно за да могат да бъдат затворени с врати от дърво или камък.

Нишите са напълно различни от всичко друго, открито в Мадагаскар или в Източна Африка. Но те са удивително подобни на гробните ниши в зороастрийските археологически обекти в Иран.

"Ние условно тълкуваме нишите в Теники като принадлежащи към бивш некропол, където са били излагани телата на мъртвите или където са били съхранявани изсушените кости", казва геологът Гуидо Шроурс от швейцарския университет в Берн, който ръководи проучването, публикувано в Azania: Archaeological Research in Africa.

 

Отдалечени руини

Сателитни снимки показват, че отдалеченият археологически обект, наричан още Теника, е много по-голям, отколкото се предполагаше и при последните проучвания са открити повече ниши, ритуални места и каменни тераси, скрити из околния пейзаж.

Шроурс за първи път се интересува от Теники през 1994 г., когато работи върху геоложки проект в националния парк "Исало", който сега обхваща района. Той вижда снимки на Теники на изложба в Женева през 2010 г. и започва да преглежда научната литература за мястото, докато търси сателитни изображения в Google Earth. След това Шроурс се свързва с археолози от Мадагаскар, с които е работил по-рано, и най-накрая организира първата си експедиция до обекта през 2020 г.

Оттогава Шроурс е пътувал до Теники четири пъти. Последната експедиция от 2024 г. включва още 16 други изследователи от Швейцария и столицата на Мадагаскар Антананариво, включително част от екипа му при предходното проучване. Екипът включва още шестима местни водачи и около 150 носачи, които да носят храната и оборудването им по време на осемчасовия преход от най-близкото село, през планини и дълбоки каньони.

Неизвестен произход

Още преди да посети обекта, Шроурс е "скептичен" относно обяснението, което обикновено се дава за скалната архитектура на Теники - че е построена през XVI век от претърпели корабокрушение португалски моряци, които кръстосват острова с надеждата да намерят пристанище.

Но нишите на Теники имат голяма прилика със скални ниши в зороастрийските гробници в района на Фарс в Персия - сега Иран - които се наричат астодани на изчезналия език пехлеви.

Зороастрийците, които обитавали Фарс, вярвали, че погребването на мъртвите осквернява земята; и затова те често излагали мъртвите си, докато се превърнат в кости и след това погребвали останките в скални ниши.

Времето също съвпада. Радиовъглеродното датиране на дървени въглища, открити в Теники, показва, че най-ранното обитаване на мястото датира от X и XII век, много преди португалците да пристигнат в района в края на XV век, но приблизително когато най-ранните градове са създадени за първи път на мадагаскарския бряг.

Зороастризмът е бил официалната религия на Персийската империя повече от 1000 години преди арабското завоевание през VII век. Все още практикувана днес, особено в Индия и Иран, религията набляга на противоположните сили на Вселената и счита огъня за свещен - символ на чистота.

Но арабските нашественици донасят в Персия новата религия ислям, която бързо се разпространила - и авторите на изследването предполагат, че пламенна група зороастрийци напуснали родината през X или XI век, за да създадат своя островна колония.

Археологът Нейтън Андерсън от Университета в Санта Клара, който не участва в проучването, но е изследвал други ранни селища на Мадагаскар, първоначално се съмнява във връзката между зороастрийците и Теники.

Но "когато наистина погледнете данните, когато погледнете архитектурата, е трудно да намерите друго правдоподобно обяснение", казва той.

Андерсън отбелязва, че ранният ислямски свят е знаел за Мадагаскар и го е отъждествявал с остров al-Wāq Wāq, описан в легендите.

Без кости

Един проблем с идеята, че зороастрийците са погребвали мъртвите си в Теники е, че нито една от скалните му ниши не съдържа човешки останки - и авторите предполагат, че това може да се дължи на факта, че по-късните народи са събирали и използвали древните кости за "черна магия".

Най-забележителната структура в обекта е Grande Grotte (Голямата пещера), известна също като Grotte des Portugais (Пещерата на португалците).

Пещерата е частично затворена от внимателно изградени стени, направени от пясъчни блокове, пред сложна ниша, издълбана в скалата.

В околните скали са издълбани десетки подобни ниши, а в Petit Grotte (Малката пещера), на около 150 м на югоизток, има масивни гравирани каменни колони и пейки.

Древно селище?

Шроурс и колегите му откриват останките от каменни стени, ограждащи района около пещерите, както и повече ниши и ритуални места в околния пейзаж на площ от над 90 000 квадратни метра.

Те откриват и индикации за изравнени земни тераси близо до река Саханафо, която тече на около 1,5 км западно от пещерите - Шроурс смята, че някои от тях някога са били домовете на хората, които са погребвали мъртвите си в нишите в Теники.

Земеделието тук е малко вероятно, казва той. Но има други ресурси, които биха могли да поддържат жителите. Реката е пълна със змиорки, докато дивите свине и лемурите са изобилни в близките гори и равнини. Шроурс смята, че в район около Теники може да са живели няколкостотин души.

 

При следващата експедиция, планирана за 2025 г., Шроурс и други изследователи се надяват да проучат някои от загадките на мястото. Те все още не знаят защо някой би се заселил на такова отдалечено място или защо са го изоставили. Но една от възможностите е Теники да е бил нападнат.

Части от стените са построени на места, където се предполага, че не биха били необходими стени. "Това предполага, че тези каменни стени вероятно имат защитен, отбранителен характер - но срещу кого?" - казва той.