Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, Турция притежава редица предимства за феновете на дигиталното номадство и хоум офиса. Технологичните преимущества, сред които достъпът до интернет връзка, инфраструктурата и отлично развитите системи за електронно банкиране и разплащане, правят страната още по-привлекателна дестинация. Новата виза за дигитални номади в Турция дава възможност на хора, работещи в страни по целия свят, да живеят в Турция за дълъг период от време.

С оживената си атмосфера, историческите забележителности и страхотното местоположение Истанбул, Измир, Анталия и Мугла са сред най-подходящите дестинации за дигитално номадство. Освен заради всички тези предимства, градовете са предпочитани от много хора, работещи от разстояние, и заради пъстрата култура на улично хранене. Местните кулинарни изкушения, приготвяни на улицата, очароват със завладяващи вкусове и аромати и разкриват един изцяло нов облик на турските градове.

Неустоимите вкусове на уличната храна в Истанбул

Истанбул е град, в който се сливат безброй различни култури. Мегаполисът привлича хората, практикуващи дигитално номадство, с високоскоростната интернет връзка, възможностите за лесно наемане на жилище, широката емигрантска общност и модерните работни пространства. Освен с привлекателна работна среда, градът се слави и с изключителното си кулинарно разнообразие - от ресторанти, оценени със звезди Мишлен, до местна храна, приготвена на улицата. Най-популярният представител на истанбулските улични специалитети е хрупкавият симит - хляб в пръстеновидна форма, поръсен със сусам (геврек).

Снимка: БТА/AP

Това класическо тестено изделие се е превърнало в традиция както за местните жители, така и за гостите на града. То може да бъде закупено почти на всеки ъгъл на града от колички на улицата, както и от снак-баровете на фериботите плаващи по Босфора, където посетителите обикновено хранят чайките с тях. Една емблематична за Истанбул улична храна е прекрасно ухаещият сандвич с риба, който, допълнен с чаша сок от кисели краставички, си заслужава да се опита в Каракьой и Еминюню. В района на Ортакьой, на брега на морето, се приготвя компир - голям печен картоф, чиято вътрешност е пълнена с чедър, масло, сол и още добавки. Кокореч е друго кулинарно изкушение и едно от най-характерните турски ястия. Сандвичът се приготвя с добре почистени, изпечени на скара овчи черва, овкусени с подправки, и често се яде късно вечер от тези, които още са гладни след вечеря.

Измир - егейският рай за ценителите на храната

Измир е съчетание между динамичния градски живот и обаянието на морски курорт, като се превръща в комуникативно място с модерна инфраструктура. Градът не само е най-новото място в Пътеводителя на Мишлен, прочуто с егейската кухня и с очарователния град Урла, разположен по пътя на виното, но и се отличава с местната храна, приготвяна на улицата.

Снимка: Нора Чолакова/БТА

Бойоз е хрупкав сладкиш, който може да се яде за закуска. Сандвичът кумру се приготвя за обяд върху сусамова питка с домати, чушки и тулумско сирене. Сандвичът може да се приготви и в топъл вариант, гарниран с добавки като наденица на скара, салам, домати, кетчуп и майонеза. Навсякъде в Измир, независимо дали на плажа или по крайбрежната алея, се приготвят миди, пълнени с ароматен пилаф. Те най-добре си подхождат с прясно изцеден лимонов сок. Вечер се предлагат привлекателни деликатеси като союш (söğüş) - питка лаваш, пълнена със ситно нарязани дреболии, люта чушка, магданоз, домат и лук, и кокореч в измирски стил - приготвен с по-едро нарязано месо, без домати и подправки.

Кулинарни пътешествия в Мугла

По на юг се намира регионът на Мугла и ослепителните градове Даламан, Бодрум и Мармарис, които са населени предимно от чужденци. В региона, който е знакова дестинация за кулинарни пътешествия, егейската кухня е представена по забележителен начин, особено в Бодрум, където се намират безброй ресторанти, оценени със звезди Мишлен. Пресните морски дарове могат да се допълнят перфектно от великолепни бели вина от местни сортове грозде, уникални за турските земи.

Снимка: gov.tr

Кулинарното богатство на региона се пренася на трапезата чрез традиционните разядки като пълнени тиквени цветове, които се приготвят със зехтин, и турските мезета като самфир. В гастрономическия град Бодрум могат да се посетят прочутите пазари, където местните жени продават какво ли не - от дрехи, през домашни потреби до домашно приготвени деликатеси. Популярен деликатес е отлу бюрек (otlu börek) - ронливо пикантно тестено изделие със зеленолистни зеленчуци. Кафенетата и ресторантите в Бодрум предлагат и голямо разнообразие от международна кухня - азиатски, италиански, китайски, мексикански, индийски и тайландски специалитети.

Кулинарното сърце на Турската ривиера: Анталия

Анталия се намира в сърцето на Турската ривиера и не спира да очарова чуждестранните си гости с дълги плажни ивици, топла слънчева светлина, древни градове и безброй места за престой. Градът е познат и като център на средиземноморските турски деликатеси. Гьозлемето е плоска баница, която може да се напълни с много различни съставки, от сирене до картофи. Идеалното допълнение към него, което доставя свежест и наслада в горещите летни дни, е чаша леденостуден портокалов сок Finike. Турският сладолед е друго предложение, което носи разхлада и задоволява желанието за сладко. В Анталия може да се открие изгорял сладолед - той се приготвя от козе мляко и предлага много различно гастрономическо изживяване с типичния вкус на изгоряло.

Снимка: iStock by GettyImages

Граждани на държави, които могат да получат виза за дигитален номад в Турция

За да получат виза за Турция, дигиталните номади могат да кандидатстват през Платформата за предварително кандидатстване Digital Nomad. След подаване на заявлението за кандидатстване, те ще получат документ за идентификация на дигитален номад, който може да бъде представен за издаване на виза във всяко турско консулство или във визов център.

Гражданите на Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Ирландия, Дания, Гърция, Хърватия, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Чешка република, Унгария, Полша, Словения, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Малта, България, Румъния, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Обединеното кралство, Швейцария, Съединените американски щати, Канада, Руската федерация, Украйна и Беларус, които са между 21 и 55 годишна възраст могат да кандидатстват за виза за дигитален номад в Турция. Освен стандартните изисквания за представяне на валиден международен паспорт, кандидатите трябва да имат висше образование и да могат да докажат, че получават месечен доход в размер на 3 000 щатски долара или годишен доход в размер на 36 000 щатски долара. Кандидатите, независимо от това дали се самоосигуряват, или не, трябва да представят биометрична снимка и документ, който удостоверява, че работят като дигитални номади.