Водопад на летището? Или гигантска плюшена мечка с нощна лампа? 

Звучи като фантасмагория, но съществува в реалния свят. 

7 декември е Международният ден на гражданската авиация. В наши дни летенето толкова отдавна не е научна фантастика, а реалност (за някои дори ежедневие), че рядо се замисляме за късмета, който имаме. Почти целият свят е на една ръка разстояние (без да броим COVID-19). 

За да отбележим празника, ще ви разведем из едни от най-необикновените летища по света, където стерилната и студена атмосфера е разведрена с произведения на изкуството - на някои места с наистина впечатляващи размери. 

 

Летище Хамад в Доха, Катар

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте летели за екзотични дестинации през Доха, вероятно ви се е наложило да прекарате няколко часа на летището и сте обиколили всичките му магазини, заведения и зони за отдих. Няма как да сте пропуснали огромното мече-лампа, дело на швейцарския скулптор Урс Фишер. Мечката е висока 7 метра и е изработена от бронз.

Идеята на статуята е да превърне иначе безличното и студено пространството на летището в място, което напомня на детството и дома. Хората пътуват по света, а мечето ги праща на пътешествие във времето обратно в детските дни. Нощната лампа и сгушеното в нея мече са любимо място за снимки както на децата, така и на възрастните.

Освен мечето, на летище Хамад има и десетки други скулптури, повечето от които приканват хората да си взаимодействат с тях - гигантски наподобяващ Пинокио колаж, огромни антилопи и други.

Летище Ла Гуардия в Ню Йорк, САЩ

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Летище Ла Гуардия се намира в Ню Йорк и макар да е по-малко известно от "Джон Кенеди", през него преминават милиони пътници годишно. След реновирането на Терминал В си струва да минете оттам само за да видите изкуството по стените му.

Летище Ла Гуардия е открито през 1939 г. През 2015 г., когато започна модернизирането му, тогавашният вицепрезидент Джо Байдън го нарече "треторазредно летище", а в медиите го определят като "летище от третия свят".

Модернизирането на летище Ла Гуардия, започнало през 2015 г. и приключи през 2020 г. Днес в него могат да се видят четири арт инсталации. По тавана на Терминал В могат да се видят десетки цветни метални балони, сякаш изпуснати от невнимателна детска ръчичка. Огромна стъклена фасада е покрита с над 1000 полупрозрачни фотографии на Ню Йорк, слети в обща картина. Най-голямата интериорна стена пък е покрита с мозайки с детайли от живота в Голямата ябълка. Във фоайето за пристигащи и заминаващи скулптура, създадена от хиляди фотографии на небето над Ню Йорк, заснети е един-единствен ден, създават подобна на мираж сфера.

Летище Чанги, Сингапур

Снимка: iStock by Getty Images

Летище Чанги обира наградите за летища година след година, като не спира да добавя невероятни акценти в преживяването на пътниците. От 2019 г. в летището има мол, в който наред с всички магазини и заведения, посетителите могат да видят 40-метров водопад, който сякаш се излива от покрива на сградата. Около водопада, който си има светлини и музика нощно време, се издигат гигантски дървета, за да създадат усещането за джунгла.

Между гейтовете на летището има още градини, част от седалките са творби на известни скулптори, а на стените се прожектират културни програми.

Летище Ванкувър, Канада

Международното летище във Ванкувър отдавна е известно със своите произведения на изкуството, които акцентират на местната природа и история. Навсякъде из летището можете да попаднете на гигантски тотеми от кедрово дърво, въздушни стъклени скулптури и сложни мотиви, които правят летището да изглежда като естествено продължение на света навън.

Летище Схипол, Амстердам, Нидерландия

Амстердам е известен с много неща и едно от тях е Националният музей (Rijksmuseum) - дом на прочути творби на художници от ранга на Рембранд и Вермеер. Тези, на които не е стигнало времето да посетят музея, могат да видят малка част от експонатите му в неговия филиал на летище Схипол. Филиалът е с безплатен вход и е отворен 24 часа.