Макар и да са все още някак илюзорни, пролетните дни все някога ще дойдат, а с тях започва и поредица от почивни дни, ваканции и празници, които лесно могат да се превърнат в повод за вълнуващо семейно пътешествие с кола из България и по съседски.

Независимо дали ще използвате априлската ваканция на учениците, почивните дни около Великден или майските празници, отделете повече от един ден, за да се насладите на пътя и да имате време да се настроите от обичайно-ежедневен на ваканционно-приключенски режим.

Организирането на няколкодневна обиколка с кола има някои тънкости - пътуването с деца на теория би могло да е песен, но на практика често се превръща в кошмар. Вижте нашите съвети от личен опит и открийте няколко предложения за пролетни семейни дестинации.

Съвети за организацията на семейно пътуване с кола

Снимка: iStock by Getty Images

1. Ако ще пътувате в България, не ви трябва нищо освен обичайния багаж, но ако ще излизате зад граница с потомството, не забравяйте всички паспорти и да проверите актуалните изисквания за минаване на границата за възрастни и деца (Турция и Румъния премахнаха повечето ограничения, но другите ни съседки все още не са).

2. Най-често забравяните вещи на път са слънчеви очила, бански (ако сте предвидили да отседнете в спа хотел или да пробвате някой минерален басейн), джапанки или пантофи за носене в хотелската стая.

3. При избор на маршрут имате два варианта:

1) предварително да планирате всичко и да имате резервирани нощувки на всяка спирка или

2) да се оставите на случайността и моментното настроение да ви водят.

Когато пътувате с деца, всяко планиране така или иначе е илюзорно - не знаете какво може да се случи така, че плановете да станат на пух и прах и да се налага да променяте всичко в последния момент.

При всички случаи разделете маршрута на етапи с възможно най-малко шофиране - дългото време в колата е гаранция за ескалиране на семейното напрежение. Ако децата са малки, планирайте дългите преходи с автомобила да съвпаднат с времето за сън.

4. Заредете се с приказки и песнички за слушане по пътя. Можете да направите плейлист с любими песни на цялото семейство (не е задължително да са само детски), който да слушате при всяко пътешествие с кола и да пеете с цяло гърло. Така "плейлистът за пътешествия" ще се превърне в мил спомен за всички.

5. Стара родителска мъдрост гласи, че на път винаги се тръгва с някоя нова играчка или книга в багажа. Когато досадата от дългото пътуване или чакане натежи, вадите я най-неочаквано от багажа и тя ще ви спаси - поне за известно време.

6. Ако ви предстои дълъг път в чужбина, може преди тръгване да изпратите колата на "профилактичен преглед" в автосервиз.

7. Здравната застраховка може да ви спести много разходи при пътуване в чужбина, особено с деца.

Няколко идеи за дестинации за пролетно семейно пътуване с кола

Във Вършец отвори врати нов палеопарк. На открито с децата можете да се разходите сред скулптури на животни, обитавали земите ни преди 2 милиона година. Има и изложбена зала с информация.

В Пловдив можете да качите децата на една от последните останали детски железници от соц време - влакчето "Знаме на мира". Тя е подновена, а изкачването през тунели, надлези и мостове по Младежкия хълм е вълнуващо преживяване.

Интересен за децата е и Музеят на авиацията (намира се извън града, на летище Пловдив), както и обновеният Природонаучен музей със зала с движещи се динозаври и аквариум, пълен с цветни рибки.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Бургаският Авиомузей е много по-интерактивен от пловдивския - може да се влиза в самолетите, да се изпробва симулатор за подготовка на пилоти, а в част от летателните апарати има мултимедийни елементи, които ще погълнат вниманието и на родителите.

За по-големите деца е научният център ПланетУм, а за почитателите на морето - рибарското селище Ченгене Скеле.

Снимка: Община Бургас

Велико Търново е пленително място за децата, защото включва преживявания, които съществуват само тук - като изкачването до Царевец и разходката из Мултимедийния център "Царевград Търнов" (на практика музей на восъчните фигури с 29 скулптури на исторически личности от българската история, сред които цар Калоян, цар Иван Асен II и Паисий Хилендарски).

Снимка: BulFoto