През студените месеци онези, които не са запалени по зимните спортове, обикновено чакат да дойде лятото и планират къде ще пътешестват през топлите дни от годината. Не е задължително обаче да карате ски, за да прекарате незабравима зимна ваканция, стига да изберете правилната дестинация. А България предлага толкова очарователни места.

Орцево

Снимка: Pixabay

Знаете ли, че най-високо разположеното село на целия Балкански полуостров всъщност е закътано в сърцето на Родопите. Орцево е магично местенце, което ще ви очарова, независимо по кое време на годината решите да го видите, но зимите там са наистина пленителни. Пейзажите не се различават почти от тези в Скандинавия, с тази разлика, че са си наши. А нашето си е по-хубаво, нали? Орцево е част от община Белица и е накацало по няколко хълма. На пръв поглед никак не изглежда като село, но всъщност местните го делят на цели 13 махали. Името му дошло от традицията назад във времето там да се събират най-добрите танцьори от региона и да се надиграват с хора.

Надморската височина в различните части на Орцево е между 1 555 и 1650 м, а това е една от причините там снегът винаги да подранява и да се съдържа чак до дните, в които започваме да мечтаем за море. Заради необичайното местоположение на селото, в близост до него почти няма други населени места, а само и единствено прелестни горски пейзажи.От селото се разкриват чудни панорами към върховете на Пирин и Родопите. Ако искате да избягате от цивилизацията и да попътувате назад във времето, има как. Просто се отбийте в Орцево.

Жеравна

Снимка: Фонд Жеравна

Жеравна е сред най-посещаваните възрожденски селца в България, но големият приток от туристи е основно през лятото, когато там се провежда и знаменитият фестивал на народната носия. В студените месеци тя сякаш заспива зимен сън и потъва в снежните прегръдки на Стара планина, а по калдъръмите с дни не се чува потропване. Ако сте посещавали Жеравна в топлите месеци от годината, идете ли зимата, няма да я познаете. Толкова по-хубава е! Няма дума, която да опише гледката с 200 възрожденски къщи, чиито покриви са затрупани от снежни калпаци, а комините им димят ли, димят насред кристално синьото небе. Когато знаеш, че някои от тях са на почти 300 години и чардаците им са устоели на толкова снегове и на толкова зими, сърцето ти се сгрява, дори навън да е чутовен студ.

Bulphoto

Единственият минус на посещението на Жеравна през зимния сезон, е, че е възможно някои от архитектурните музеи и занаятчийници да не работят, но пък спокойствието и атмосферата компенсират напълно и не бива да имате съмнения, че ще си прекарате незабравимо. Дори просто да преминавате наоколо, отбийте се до Жеравна. Още от обществения паркинг в началото на селото се открива фантастичен пейзаж - пръснатите къщи из Балкана, обгърнати в дебело снежно було. За тази гледка някои биха прекосили и света...

Гела

Снимка: iStock by Getty Images

Село Гела е забележително късче от Родопите, което до скоро не беше популярна дестинация, тъй като дълго време беше приемано за част от Широка лъка. Макар да е едно от най-слънчевите места в Европа със своите над 280 ясни дни годишно, всъщност зимите там са просто приказка. Гела е разположено в централните Родопи на 1 463 м надморска височина в подножието на най-величествените върхове на планината - Голям Перелик, Орфей и Турлата. Като споменахме Орфей, всъщност легендата гласи, че именно Гела е неговото родно място. Това на пръв поглед миниатюрно селце има повече от 3000-годишна история и се счита за една от люлките на Европейската цивилизация, а древността е било населявано от най-богатите членове на тракийското племе беси. Освен културен център, Гела е силно енергийно място, наред с Рупите и Кръстова гора. Там вее лековитят вятър фион, идващ от Егейско море, а въздухът е изключително чист. Въпреки че има хилядолетна история, животът в Гела не се е променил. И до сега там живеят повече овце, отколкото хора. Тишината се нарушава само от звъна на камбанките им, а зимно време и от скърцащият сняг.

Арбанаси

Снимка: svetimesta

Старинното Арбанаси носи духа на Велико Търново не само заради близостта си до старопрестолната столица, но и заради славната си история. Сякаш във висините, от него се открива изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, които през снежните месеци са като картичка. Най-впечатляващото наследство от миналото на Арбанаси са изключително добре съхранените 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира, датиращи от 16-17 век, които са изумителни не само отвън. Селището е било основано още през 14 век от български боляри, дошли със селяните си от западните краища на България след победата на цар Иван Асен II при Клокотница. Някога къщите там са наброявали над 1000, но днес са близо 10 пъти по-малко. Въпреки това Арбанаси е признато за архитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Туристи там никога не липсват, защото летата са прохладни, а зимите - безкрайно живописни.

Снимка: svetimesta

Снимка: svetimesta