Нищо не може да бъде по-възхитително от това да спите върху ледена плоча с дебелина 3 км, посипана със сняг, паднал преди повече от милион години. Лагерът Ice Cap близо до град Кангерлусуак предлага необикновена възможност за нощувка върху ледената покривка на Гренландия, която покрива около 80% от територията на страната - преживяване, което обикновено е възможно само за изследователски или експедиционни цели.

Но това не е единственото необикновено преживяване на къмпинг в Гренландия. Най-големият остров в света, с неговата до голяма степен негостоприемна ледена покривка, често буреносни морета и най-големия сухоземен хищник в света - бялата мечка, наскоро се включи в голямата глемпинг игра, за да се справи с огромно предизвикателство.

Снимка: iStock by Getty Images

В лагера Kiattua, който се намира на два часа път с лодка от столицата на Гренландия Нуук, можете да се настаните в гореща вана с "пареща" гледка към втория по дължина фиорд в света, преди да се насладите на храна, приготвена в кухня на открито, и да се оттеглите в удобния си луксозен вигвам. Междувременно в Южна Гренландия можете да ловите риба, да събирате храна, да карате каяк или да се разхождате край драматичен фиорд с изглед към високи планини в лагера Tasermiut, където акцентът е поставен върху използването на гренландската природа като лекарство за душата, като се запознаете с нейните вдъхновяващи гледки.

Тези преживявания далеч не са  просто туристическа мода, а част от по-широкото осъзнаване в Гренландия на значението на уникалната ѝ природа - комбинация от невероятни планински пейзажи, дълбоки ледени фиорди, недокоснати земи и разрастващи се ледници - за здравето и особено за психическото.

Макар че много изследвания доказват, че природата е полезна за благосъстоянието и укрепва психичното здраве, в Гренландия има нещо, което добавя различна гледна точка.

Д-р Ная Карина Стеенхолдт, изследовател в университета Syddansk в Копенхаген, проучва връзката между жителите на Гренландия и благосъстоянието в рамките на своята докторска дисертация, като се фокусира по-специално върху това, което тя нарича "парадоксът на Гренландия".

Снимка: iStock by Getty Images

В Гренландия се регистрира най-високият брой самоубийства на глава от населението сред всички страни в света и тя страда от документирани социални проблеми, много от които са свързани с постколониалното наследство.

И все пак, на този отдалечен остров с население от едва 56 000 души, повечето от анкетираните от Стеенхолдт съобщават за високи или много високи нива на удовлетвореност от живота си. Тя се опитва да разбере как при тези обстоятелства хората могат да се чувстват толкова щастливи. И това я накарало да се заинтересува какво изобщо представлява добрият живот в Гренландия.

Макар че социалните връзки в малките градове и селата по бреговете на фиордите в страната са високо ценени, изследването на Стеенхолдт установява, че от всички критични фактори за качеството на живот в Гренландия природата е на първо място.

"Съществува дълбоко разбиране, че природата е преди всичко. Хората отговарят: "Без природата не бих имал семейство. Нямаше да мога да живея живота си. Получавам храна и енергия от природата. Това беше най-честият отговор.", разказва тя пред BBC. Стеенхолдт добавя: "Наистина прави впечатление колко много хора оценяват природата по-високо от семейството. Тя не се разглежда само като източник на храна, а е толкова важна, че надделява над семейството и работата. Тя е предпоставка за добър живот."

Снимка: iStock by Getty Images

Това разбиране и уважение към природата се усеща във всяка част от живота в Гренландия. В миналото хората е трябвало да се борят с нея за собственото си съществуване, оцелявайки през мрачните зими в пейзажи, където не расте почти нищо и където полярните мечки нападат и малкото оцелял добитък. Днес ловът, риболовът и разходките с лодка са често срещани занимания и почти всеки притежава фризер, пълен с месо от местен лов. 

За изследователката в областта на общественото здраве Ингелизе Олесен от Гренландския център за здравни изследвания в Нуук връзката на гренландците с природата е сложна и заема централно място в културата, общността и начина на живот.

"Не е толкова просто да се каже, че природата лекува всичко, и със сигурност не и по-големите предизвикателства, които имаме тук", каза тя, визирайки самоубийствата и проблемите с психичното здраве, които засягат страната. "Да имаш прекрасна гледка не решава нищо. Става дума по-скоро за смисъла на връзката ви с природата, за това как тя взаимодейства в културен план, давайки ви усещане за национална гордост и независимост. Стойността е в това как тя работи с общността и историята и как подпомага храненето, лова и оцеляването."

Неотдавнашният ѝ пилотен проект изведе смесена група от възрастни и млади хора в отдалечен лагер, за да се свържат чрез културата, природата и традициите. Чрез него млади и стари обменяха знания, ловиха и приготвяха риба, палеха огньове и приготвяха вечеря върху скалите. Според нея това е било много успешно, като групите са обменили знания за традициите на предците и технологиите и са създали чувство за принадлежност, което е липсвало преди.

Да се докоснеш до лечебната страна на гренландската природа като посетител е лесно. Дори само влизането в страната спира дъха ви, разкривайки километър след километър назъбени планини, простиращи се в далечината.

Снимка: iStock by Getty Images

Толкова драматично, до голяма степен неизследвано и необитаемо пространство предлага рязка промяна на перспективата, поставяйки ви в свят, в който проблемите ви без съмнение са засенчени от нещо друго. Необятността на Гренландия незабавно ви принуждава да установите различни отношения с природата - тя не е по избор, не можете да се скриете от нея, трябва да се ангажирате с нея.

Друга ключова промяна в гледната точка е, че като турист трябва да приемете, че не контролирате ситуацията. Полетите се отменят, лодките не могат да плават поради силни ветрове, а дори и при хубаво време водачите може да не са на разположение, тъй като това е основният ловен сезон.

Тук природата диктува поведението, за разлика от живота в модерния град, където природата е опитомена заради нуждите на обществото. Това е освежаващо и отрезвяващо преживяване и интересен момент за размисъл, който да отнесете у дома - колко различно бихте се държали, ако оставите природата да диктува действията ви у дома? И дали в резултат на това ще се почувствате по-щастливи?

В по-осезаем план в цялата страна се предлагат изключителни преживявания на открито, които вдъхват страхопочитание и удивление към природата - но и към самия живот. Можете да се разходите до ръба на гренландския леден щит покрай сиво-синя ледникова река, да се потопите в древен горещ извор с гледка към преминаващите айсберги, или да наблюдавате как белите мечки плуват в Гренландско море - от безопасно разстояние - и това са само някои от възможностите.

Но не е задължително да носите туристически обувки или бански костюм, за да се потопите в усещането за чудо, породено от гренландската природа. Постоянно се сблъсквате с нея, независимо дали минавате покрай жена в красиво палто от тюленова кожа по улиците на Нуук, или разглеждате витрина с бижута, изработени от еленова кост и нокти на полярна мечка, в дома на занаятчия в Какорток.

Снимка: iStock by Getty Images

Срещите с местните жители водят до интересни теми за разговор - от тези как в градовете, в които всяка сутрин патрул за бели мечки проверява улиците, за да пази децата в училище, до разговор с капитана на лодка, който случайно се сблъскал с кит и е бил изхвърлен зад борда в леденото море.

Ако се срещнете с Алибак Хард в Какорток, местен екскурзовод, категорично ще се убедите, че гренландците виждат природата с различни очи. "За мен излизането сред природата е като да влезеш в най-голямата мъжка пещера на света", казва той с усмивка. Разликата е, че вместо да бъде място, където се откъсваш от всичко останало, тази гренландска пещера е място за свързване и възстановяване, за да откриеш мястото си в природния свят и как той играе роля в културата и оцеляването. Благополучието, както показва изследването на Стеенхолдт, е в природата на Гренландия. Гренландците се съхраняват, въпреки мрачните статистики.

Снимка: iStock by Getty Images