Много от гръцките острови са свързани с древните митове и легенди, но ако има място, което само по себе си се е превърнало в легенда - това е Итака.

Итака е дом на прочутия приключенец и пътешественик Одисей - мястото, където любимата му Пенелопа го чака 20 години да се завърне, докато той трябва да се справя с премеждия като циклопи, сирени и слизане в Подземния свят.

С площта си от по-малко от 100 кв.км Итака е сравнително лесен за обиколка. Най-удобният начин да откриете своите любими места, е с кола или мотопед под наем. Атмосферата на острова е лежерна и артистична, тълпи на практика няма. Забележителностите също не са кой знае колко - планинският манастир Панагия Катариотиса, два музея, няколко плажа, разкопки.

Всъщност, какво повече му трябва на човек?

Разгледайте снимки от остров Итака в галерията >>>

Плажовете на Итака

Плажът Филиатро, Итака

Снимка: iStock by Getty Images

Буйната зеленина, с която малко гръцки острови могат да се похвалят, поръбва невероятните плажове на острова, които пък се мият от изумрудените води на Йонийско море.

Ако искате да се почувствате като Одисей, спрете за плаж на залива Декса, където според произведението на Омир Одисей стъпва на твърда земя при благополучното си завръщане у дома. Плажът Филиатро се намира на 3 км от главния град на острова - Вати, и е перфектен за семейства с деца заради плитките си и чисти води. Саракинико и Агиос Йоанис са други два организирани плажа, които събират най-много почитатели на слънцето.

В случай, че нямате против да събирате слънце по скалисто крайбрежие, спрете се на плажа Гидаки, където сянка ще ви пазят кипариси вместо чадъри.

За гмуркане сред кристално чиста вода с отлична видимост и цял нов свят от подводни скали изберете плажа Саракинико край Вати. Тук можете да се включите и в гмуркане с водач сред древни потънали кораби и други интересни подводни атракции.

Историята и музеите

Киони, остров Итака, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

В пристанищния град Вати се намира Археологическият музей на острова, събрал съкровищата, открити при разкопки на и около острова от дълбока древност до римски времена. Във Фолклорния и морски музей пътешествието във времето е едва един-два века назад - тук ще можете да видите как са живели обитателите на Итака през 19-и век във възстановени къщи от тази епоха, както и да си представите ужаса от земетресението от 1953 г., нанесло огромни щети в колекцията от снимки.

На хълма над селцето Писо Етос се намират и останките от древния град Алалкомена, от които е запазена част от Акропола. 

Миниатюрното островче Лазарето

Птичи поглед към Вати и островчето Лазарето

Снимка: iStock by Getty Images

Докато фериботът ви наближава пристанището Вати, ще видите миниатюрно зелено островче съвсем близо до брега. Това е Лазарето, който е толкова малък, че побира само една църква и заобикалящите я дървета. Спокойното днес парче земя е било дом за затвор преди земетресението. Можете да наемете лодка и да дойдете до Лазарето за разходка и откраднати минути спокойствие.

Вати и Киони

Киони е едно от крайбрежните селца за лежерни разходки и обяд с гледка към морето

Снимка: iStock by Getty Images

Таверна на остров Итака, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Вати и Киони са двете главни селца, из които да поскитате и да попиете от гръцкото лятно безгрижие. Подредени като на картичка цветни къщи гледат към уютни таверни с маси на сянка под крайбрежните върби, а наситените залези и звънът на чашите с узо оповестяват края на деня. Изберете си някое от тях за база или отседнете извън населените места за тотално откъсване от забързания свят.