Първите европейци, които посетили района на река Йелоустоун, се прибрали в домовете си с истории, които звучали почти като измислици - съскащи гейзери, високи водопади, вряща кал, цветни езера, мечки гризли...

През 1869 г. К.У. Кук посещава района и вижда с очите си няколко от невероятните му гейзери. Впечатлен от видяното, той написва статия и я изпраща на списание "Липинкотс". Отговорът, който получава, го изумява: "Съжаляваме, но не публикуваме художествена литература".

Но всичко било истина и било толкова изумително, че на 1 март 1872 г. Йелоустоун е обявен за първия национален парк в света. Любопитен факт е, че преди това до района е имало само три научни експедиции.

Днес той е и един от най-посещаваните в света, а територията му е огромна. 96% от него се намира в щата Уайоминг, а останалите 4% - в Монтана и Айдахо.

Национален парк Йелоустоун е с площ от близо 9000 кв.км, което се равнява на около 1/12 от територията на България.

Част от парка е разположена върху един от най-големите вулкани в света. След изригване преди около 640 000 години се образувала Йелоустоунската калдера с площ около 2500 кв. км. Оттогава не е имало други изригвания и учените смятат мястото за безопасно.

Паркът буквално ври и кипи. В него има над 10 000 термални обекта. В понятието "термален обект" от Йелоустоун включват гейзери, горещи извори, кални езера и фумароли (фумарола е място, където от пукнатина в земната кора излизат газове и пари).

Само гейзерите в Йелоустоун са над 500 - това са повечето от половината на цялата планета.

Водопадите на територията на парка са около 290.

В района на парка е имало активна човешка дейност и до момента са разучени над 1800 археологически обекта. Според данните ловци и събирачи са минавали оттук преди поне 11 000 години.

Паркът е пресечен от над 1600 км туристически пътеки.

В парка Йелоустоун се регистрират между 1000 и 3000 земетресения годишно.

Олд Фейтфул, най-известният сред гейзерите в парка, работи почти като часовников механизъм. Изригва на всеки 92 минути. Това не е най-високият гейзер в Йелоустоун - Стиймбоут е по-висок, но изригванията му са непредвидими и туристите трябва да са истински късметлии, за да видят някое от тях.

Най-известният горещ извор в парка - Гранд Призматик, е третият най-дълбок в света. Със своите над 35 м дълбочина, той може да "глътне" 10-етажна сграда.

През 1961 г. се появяват първите анимационни филми с главен герой мечето Йоги, което живее в парка Джелистоун (вдъхновен, разбира се, от Йелоустоун). През следващите 30 години Йоги участва в няколко детски поредици.