Всеки ден кабинков лифтов отвежда туристите над пристанището Кепел в Сингапур до луксозен ваканционен остров, преследван от смърт. В третата най-гъсто населена страна в света остров Сентоса е популярно място за бягство заради своите великолепни плажове, величествена тропическа гора, пищни курорти и тематични паркове. Но под  блясъка му се крият зловещи истории за мъчения, грабежи и смъртоносни епидемии.

В миналото Сентоса е известен с пиратите и предизвикващия ужас лагер за военнопленници, преди правителството на Сингапур да го превърне в луксозна ваканционна дестинация през 70-те години на миналия век. Сега 10 милиона души годишно посещават този остров, който се намира на 1,5 км от континента, с който е свързан чрез железница и кабинков лифт.

Сингапур можеше да погребе обезпокоителното минало на Сентоса под веселото си настояще. Вместо това правителството наскоро обяви крепостта Силосо от XIX век за национален паметник, създавайки нови туристически програми, които разкриват мрачната му история.

Снимка: iStock by Getty Images

Преди да бъде преименуван на Сентоса преди 50 години, този остров от 1200 акра има зловещо прозвище. Нарича се Pulau Blakang Mati, което означава "островът, зад който се крие смъртта". Името се свързва с морските номади, които някога живеели на остров Брани в Сингапур и вероятно са погребвали мъртвите си на съседната Сентоса, обяснява Куа Чонг Гуан, асистент по история в Националния университет на Сингапур, пред списание National Geographic.

Смъртоносната репутация на Сентоса се дължи както на пиратите, така и на един невидим враг. През първата половина на 1800 г. мистериозна епидемия убива голяма част от населението на острова, което по онова време е предимно "пиратско". Водите на Сингапур са пълни с морски престъпници много преди да бъдат заселени от британците през 1819 г., казва Стефан Еклоф Амирел, автор на Pirates of Empire.

Според него, Сингапурският проток, който минава успоредно на южното крайбрежие на страната, винаги е бил "отличен за пиратство". Това се дължи на интензивния корабен трафик и изобилието от места за засади от малки, гористи острови като Сентоса. Дори след като британците пристигат, пиратските грабежи продължават. "Като център на свободна търговия, търговия с оръжие и лесно набиране на екипажи, Сингапур неволно насърчава пиратството", казва Амирел за този ранен колониален период.

Сега туристите вървят по стъпките на пиратите в крепостта Силосо. Преди да бъде издигнато на северния нос Сентоса през 1878 г., това място е било популярно сред пиратите. За да стигнат до британското пристанище в Кепъл Харбър, търговските кораби е трябвало да се провират през тесния пролив между този нос и континента. Това местоположение предоставя перфектната комбинация за организиране на засади срещу кораби.

Снимка: iStock by Getty Images

Силосо е сред група британски крайбрежни крепости, построени в края на 1800 г., за да защитават Сингапур от заплахи като руския флот. Силосо, единственият останал непокътнат, днес се радва на най-високо ниво на защита на наследството в Сингапур чрез новия си статут на национален паметник.

За да достигнат до тази крепост, разположена на хълм, посетителите следват създадената пътека през горист терен. Джунглата гъмжи от макаци, брамински кани се реят в небето, а силуетът на Сингапур се разгръща на изток, със спокойния плаж Силосо на юг.

Не след дълго това естествено великолепие отстъпва място на артилерия и мрачна история. Посетителите могат да разгледат противовъздушните конструкции на крепостта, командните кули, картечните постове и разпръснатата мрежа от бункери, тунели и казарми. Малък музей използва видеоклипове, снимки и карти, за да разкаже историята на Силосо.

Крепостта е проектирана да противодейства на морски атаки от юг. Но от север Силозо среща най-яростния си враг. През 1941 г. японците нахлуват в Сингапур по суша от Малайзия и оръжията на Силосо са преместени. Това обаче оказва слаб ефект. Сингапур пада през 1942 г. и японците превръщат тази крепост в лагер за военнопленници за британски и австралийски войски.

Тези тъмни истории преследват осветените с фенери нощни туристически обиколки на Силосо, стартирали през декември миналата година. Те са вплетени в новата Пътека на наследството на Сентоса - обозначен с табели маршрут покрай 30 исторически обекта, включително бивши военни служби и болници, повечето от които са снабдени с обяснетелна маркировка. Сред голф игрищата и вълнуващите разходки на острова пътеката очертава невероятната еволюция на Сентоса от пиратско пристанище през военен комплекс до ваканционно убежище.

В Сентоса има много хотели и курорти, повечето от които са имоти от висок клас. Можете също да разгледате острова, докато сте отседнали на континента благодарение на кабинковия лифт, който тръгва от планината Фабер в Сингапур, и монорелсовата линия Sentosa Express, която започва от търговския център VivoCity.

Целта е Сентоса да бъде самостоятелна дестинация, която обслужва всички видове туристи с атракции, подходящи за семейства, включващи водни паркове и аквариуми, колоездене, тематичен парк и музеи. Възрастните могат да скачат с бънджи или парашут на закрито, да се насладят на ресторанти от висок клас и барове, разположени на покривите.

Снимка: iStock by Getty Images