Кафето е най-разпространената напитка в света. Само си представете - всекидневно се консумират над два милиарда чаши кафе! Вкусовете, ароматите и стимулиращите му свойства са го превърнали в култ. Особено в Колумбия - Меката на производството на кафе.

Нека ви разкажем за нея, преди да поемем на едно различно пътешествие с кафе.

Уникалният климат и географското положение осигуряват идеални условия за отглеждане на висококачествени зърна. Хора от цял свят посещават страната, за да опитат и да се запознаят с нейната кафе култура. Районите на Колумбия, в които се отглежда кафе, изненадват със зашеметяващи пейзажи и културни преживявания, които привличат посетителите, независимо дали са любители на напитката или не.

Снимка: iStock by Getty Images

Някои от най-добрите кафеени плантации се намират в Културния пейзаж на кафето в Колумбия - обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен в централния регион на страната - в щатите Калдас, Киндио и Рисаралда. Кафе арабика с изключително качество се отглежда в региона и се събира на ръка. Сушенето на слънце и други изпитани техники се използват, за да се разкрият пълният вкус и аромат.

Китни градчета като Саленто, Филандия и Манисалес предлагат удивителни изживявания. Посетителите могат да се насладят на обиколки на кафеените плантации, еко пътеки, наблюдение на птици и музеи. Културният фестивал на кафето в Манисалес е един от многото традиционни празници и събития, които привличат туристи.

За онези, които искат да се запознаят с историята и производството на тази емблематична напитка, колумбийските кафеени пейзажи предлагат възможност да станат преки свидетели на сложния процес на отглеждане, събиране и обработка на кафеените зърна. Традиционните практики в региона, оформени от коренното население и испанските колонизатори, са довели до уникални вкусови профили, които са много търсени от ценителите на кафето.

Най-доброто време за посещение на Културния пейзаж на кафето в Колумбия е през сухия сезон, който продължава от декември до март и от юли до август. Тогава времето е идеално за обиколки на кафеените плантации и дейности на открито.

Представяме ви някои любопитни забележителности не само в Колумбия, но и факти за кафето, които със сигурност ще събудят приключенския ви и бариста дух. Очаква ви и изненада.

Parque del Cafe, Киндио

Снимка: iStock by Getty Images

Той е основна туристическа атракция в Колумбия и се намира в сърцето на кафеения регион на страната, департаментът Киндио, където обикновено се отглежда висококачествено и ароматно кафе арабика. Този парк е посветен на представянето на богатата история и културното му значение. Посетителите на Parque del Cafe могат да опитат различни видове колумбийско кафе и да се запознаят с целия процес на производство - от растението до чашата. Или пък да направят обиколка с екскурзовод на кафеените плантации в парка, за да научат повече за процеса на производство на любимата си напитка. В допълнение към атракциите, посветени на кафето, Parque del Cafe предлага и основните елементи на увеселителния парк, като влакчета, водни атракции и културни представления с традиционна музика и танци от Колумбия. На територията на парка се намират и няколко ресторанта и щандове за храна, предлагащи традиционни колумбийски ястия и напитки с кафе.

Panaca Park, Киндио

Снимка: iStock by Getty Images

Panaca Park представя земеделието и биоразнообразието на колумбийския регион за отглеждане на кафе. Тук посетителите могат да получат първите си уроци по устойчиво земеделие и традиционни земеделски методи. В допълнение към селскостопанските атракции Panaca Park предлага скокове с бънджи и въжен парк. В парка има няколко колумбийски ресторанта и щандове за храна. Няма да откриете кафеени плантации, но музеят на кафето запознава посетителите с културата на кафето в региона.

Hacienda Venecia, Калдас

Hacienda Venecia е колумбийска ферма за кафе, разположена в Калдас - регион в сърцето на колумбийския кафеен триъгълник, известен с производството на някои от най-добрите сортове кафе в света. Повече от 150 години едно и също семейство притежава и управлява фермата, която произвежда висококачествено кафе арабика. Посетителите на Hacienda Venecia могат да се запознаят с отглеждането, събирането на реколтата и преработката по време на обиколките на фермата с екскурзовод. Обиколките включват посещение на кафеените полета, както и на преработвателните съоръжения. Около фермата се простират хълмове и тучни гори, които предоставят невероятни възможности за опознаване на района, обяд на открито и още куп приключения.

Hacienda El Roble, Сантандер

Фермата произвежда висококачествени зърна арабика и практикува устойчиво земеделие. Hacienda El Roble предлага обиколки с екскурзовод на кафеените полета, мелница и дегустация на кафе. Посетителите могат да се запознаят с производството - от засаждането до изпичането. Фермата предлага дори семинари за приготвяне на кафе. В допълнение към дейностите, свързани с кафето, Hacienda El Roble дава възможност за конна езда, наблюдение на птици и планински туризъм. В ресторанта се предлагат местни колумбийски ястия. Най-добре е да посетите Hacienda El Roble през сезона на събиране на реколтата - от септември до декември.

Вкусете от тропиците

Но след като има толкова добро кафе, как е най-добре да го консумираме? Представете си идеалното пътешествие с перфектното кафе, с кокосов привкус. Coconut Iced Coffee е любимата напитка на онези, които търсят екзотика не само, когато пътуват, но и във вкуса. Този тип кафе е и най-продаваното в Subway ресторантите вече повече от 6 години. Разбира се, че има защо - това е най-близкият и съвършен начин да се почувствате на мечтаната екзотична дестинация.

Ако обичате пина колада, ще харесате автентичния вкус на кокос, който кокосовият сироп Monin придава на напитките, вдъхновени от тропиците. Може да се насладите на кокосовия привкус като добавите от сиропа в десертите си, в кафето или пък в летния си любим коктейл. Кокосовият сироп Monin придава кремообразен, тропически вкус на лимонади, смутита, шейкове, коктейли, и кафе, разбира се.

И знаете ли, не е необходимо дори да пътувате до Колумбия, а да посетите столицата на кафето в Европа - Триест.

Дом на най-голямото пристанище за кафе в света и създател на един най-големите брандове за кафе в Италия, Триест е град, който дължи всичко на любимата напитка. Кафенетата са като втори дом за много италианци.

Снимка: iStock by Getty Images

Счита се, че за първи път в Италия кафе се опитва през 1570 г., когато лекарят и ботаник Просперо Алпини донесъл кафеените зърна от Египет, за да ги продаде на венециански аптеки. Напитката бързо била харесана, но заради ободряващия й ефект, витаело и подозрение. Католиците я нарекли "напитката на дявола" и настояли Папа Климент VIII да я забрани. Но след първата глътка кафе, той толкова я харесал, че бързо разсеял всякакви съмнения за дяволско влияние и злина.

До средата на 17-и век елегантни кафенета се появяват във Венеция и Виена, и посрещат предимно аристократи и интелектуалци. Но през 1719 г. Триест открива възможностите на печалби от кафе и градските власти, тогава под управлението на Австро-Унгария, обявяват пристанището за безмитна зона. Триест се превръща в изходна точка за доставки на кафе в цяла Централна и Западна Европа, а във Виена отварят врати специални "кафе-къщи" за продажба на печено кафе и напитки.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте възможност да посетите Триест през октомври, когато се провежда Фестивалът на кафето - забележително събитие, което дава възможност да се запознаете с традициите, но и с най-добрите баристи.

Екзотично приключение в града

Пътешествията са удивителен начин да се откриете света на кафето, но възможностите да опитате неповторим вкус на аромат разстояние в Subway са още по-многобройни. Мнозина търсят завладяващия вкус на кафе, което ги "изпраща" в далечни дестинации всеки ден, а не само няколко дни годишно.

Снимка: subway

Не пропускайте да се насладите на кокосовата изненада, но и на още толкова изкушаващи вкусове. Веригата ресторанти предлага не само възможности сами да изберете съставките на сандвича си, но и сами да създадете най-вкусното за вас кафе. Изненадите са толкова много - малко, голямо, черно, млечно, студено, горещо - и всички са съобразени с вашите индивидуални предпочитания.

Можете да добавите какъвто вкус пожелаете, като избирате между карамел, тиква и... кокос, разбира се. Едва ли има по-добро начало на летния сезон и плановете за приключение от Coconut Iced Coffee с изкушаваща бисквитка в Subway - шоколадова, с бял шоколад и макадамия, двоен шоколад или малинов чийзкейк. 

Онези, които досега не са опитвали напитката, непременно трябва да си подарят това изживяване, което със сигурност ще ги вдъхнови за следващо приключение.

До 5 септември, всеки, който жадува екзотика, може да се възползва от изкушаващия вкус на кафе с натуралния кокосов сироп Monin, който внася в летните кафета тропически привкус. Coconut Iced Coffee може да бъде закупено от всеки ресторант на Subway в България, и то без да има притеснения, че ще бъде изчерпано.

Има и още по-добра новина. Освен косовото ледено кафе, Subway предлага още няколко лимитирани напитки тази година.

Кафето е приключение с невероятни изненади, а в Subway то се превръща в приказка и пътуване с вълнуваща история. Изживейте я и разкажете с Coconut Iced Coffee!