Затопли ли се времето, нямаме търпение да тръгнем по пътеки и пътечки, по горички и рекички в търсене на нови красиви места.

Едно такова място се намира на крачки от Дряновския манастир, но повечето посетители дори не разбират какво са пропуснали. 

Това е ждрелото на река Андъка и за него днес разказват от Дестинация Дряново

Не така обсипан с внимание, както ждрелото на река Ерма или Еменския каньон, отсъстващ от пътеводители, туристически сайтове и класации, но съвсем не по-малко красив и интересен - запознайте се с каньона на река Андъка!

Много е вероятно да сте били съвсем близо до него - намира се до Дряновския манастир и пещерата "Бачо Киро". Всъщност е част от Дряновската екопътека, все още са оцелели някои от дървените стълби и мостчета, но са в много лошо състояние, на места се губи връзката и просто не става.

Снимка: Дестинация Дряново

За да го разгледате по-обстойно, трябва да подскачате по скалите, ако имате сили и настроение за приключенстване. Иначе може да стигнете по пътеката до реката, да погледнете каньона надолу и да се насладите на спокойствието и чистотата.

Внушително е как водата си е пробила път през мощните скали. Дълги, дълги години на постоянство, воля, търпение. Подклажда разни философски размисли.

Снимка: Дестинация Дряново

Снимка: Дестинация Дряново

Как да стигнете до ждрелото на река Андъка?

При входа на пещера "Бачо Киро" тръгнете по каменните стъпала нагоре, а когато свършат, завийте надясно по пътеката. Има табела, а след това добре утъпканата пътека ще ви води.

Табелка сочи пътя към ждрелото

Снимка: Дестинация Дряново

Ще стигнете до брега на реката.

Не е особено трудно да се слезе надолу по каньона, а и си струва. Редица малки водопадчета дълбаят скалите, които се извисяват на десетки метри нагоре.

Както вече стана дума - дървените стълби и мостчета от екопътеката са в окаяно състояние, а на места направо липсват.

Ако любопитството ви е достатъчно упорито, ще разберете между кои шубраци трябва да се шмугнете, за да видите тази чудесна гледка:

Гледката отвисоко

Снимка: Дестинация Дряново

Точно тук, между трите скали, е сгушен Дряновският манастир. А отдолу минава мостчето към пещера "Бачо Киро".

Мнозина минават по него, но не забелязват, че малко по-надолу се е разпенил красивият Дряновски водопад. До него може да се слезе по къса пътечка точно преди началото на място, срещу чешмата. Вижте го и от по-близо, та да го познаете лесно:

Дряновският водопад

Снимка: Дестинация Дряново