Единбург е град, който се справя отлично с мрачното време - то е неговата визитка. Сивите облаци и кратките, влажни дни на зимата, подхождат удивително на мрачната архитектура и на често извратеното минало на шотландската столица.

Това са улиците, които са били бомбардирани по време на войните за независимост на Шотландия, което дава на Единбург претенцията да бъде най-обсажданият град в Европа. Тук някога е трябвало да се поставят клетки над гробовете, за да не се изкопават трупове и да се продават на медицинския факултет, а зад ъгъла, в тесните панелни блокове са живели селяни и поети, философи и крале. Градът е, както пише поетът Хю Макдиармид, "сън на луд бог".

Дори жителите на Единбург продължават да се изненадват на вековните истории, скрити в камъните на града. Те се разкриват само пред онези, които знаят къде да търсят.

Ангъс Стърлинг е един от онези малцина просветени, които знаят тайните. Експерт по архитектурата и пластовете от история и митология, които изграждат стария град на Единбург. Знае кой къде е поставил и какво през Средновековието и коя викторианска личност е положила паваж през XIX в. в опит да го модернизира. Ангъс е екскурзовод в Invisible Cities - организация, която обучава хора, преживели бездомност, да водят пешеходни турове. Стартирала в Единбург през 2016 г., организацията вече провежда четири обиколки в Единбург, а също така работи в Глазгоу, Манчестър и Йорк. По-късно тази година ще бъдат добавени Норич, Ливърпул и Кардиф.

Снимка: iStock by Getty Images

Маршрутът Кралската миля разглежда най-известната улица в Единбург и стария град около нея в рамките на 90-минутна разходка. Непрекъснато променяна, адаптирана и реставрирана, Кралската миля е жив свидетел на шотландската история от Средновековието насам. Но не само очарованието на мрачните потайности отличава обиколката на Ангъс, а това, че обиколките на "Невидимите градове" засягат и социалния пейзаж - по време на пътуването туристите научават за местните социални инициативи. 

Снимка: iStock by Getty Images

Разкриването на тъмното минало започва от сърцето на стария град, на Грасмаркет - пазар от XIV в., а днес известен най-вече с богатия си избор от пъбове и един от най-живописните и оживени райони на града. Тук, през 1724 г. е била обесена "полуобесената Маги" за това, че е скрила бременността си и след това е изоставила тялото на новороденото си бебе - само за да се събуди няколко часа по-късно и да излезе от ковчега. Кръчмата "Маги Диксън" е кръстена на нея. През 1736 г. някой си капитан Джон Портеус е линчуван тук от тълпа, след като се твърди, че е стрелял по събраното множество по време на бунт.

Снимка: Pixabay

Изкачвайки се по колоритната улица "Виктория", стигате до църквата "Свети Колумба", която лесно може да бъде пропусната в непосредствена близост до Кралската миля. Ангъс разказва пред вестник Guardian за базираната тук благотворителна организация Sparkle Sisters, която организира събития, предлагащи услуги за благосъстоянието на уязвими и бездомни жени. Всички печалби от "Невидими градове" отиват за подобни обществени проекти.

Ангъс става бездомник, след като поема надолу по спиралата, предизвикана от дългове в университета и разбита връзка - и получава предложение да се обучи за екскурзовод, докато работи за Big Issue.

"Помислих, че това е добра възможност за мен да включа хора, пълни с шотландска история и езиков активизъм", казва той. Говори седем езика и има диплома по език и история, придобита след четиригодишно обучение между Абърдийн, Единбург и шведския град Линшьопинг. По време на обиколката си той изразява и възмущението си от влиянието на Джон Нокс и Реформацията върху шотландския език.

"Реформацията носи със себе си единствената приемлива по онова време Библия на английски език", разказва Ангъс. "През 1500 г. всички е трябвало да ходят на църква, което означава, че е трябвало да слушат езика на Библията часове наред." В резултат на това шотландският език започва да запада, казва той, и днес статутът му е доста нисък: "Това е една от малкото страни, в които често те смятат за по-необразован, ако говориш два езика, а не само един."

Друга екскурзия, която Ангъс провежда, "Езиците на Шотландия" разглежда подробно как галският и шотландският език са били потискани в страната. Тази обиколка минава по-надолу по Кралската миля до къщата на Джон Нокс, след това до статуята на поета Робърт Фъргюсън - водеща фигура на шотландското възраждане - пред Canongate Kirk и завършва в шотландския парламент. "В законодателството теоретично вече имаме пълен статут на галския и шотландския език. Зад това не стоят никакви пари, но законът стои зад него."

Обиколката продължава към катедралата "Сейнт Джайлс", където мозайката "Сърцето на Мидлотиан" на улицата отбелязва входа към затвора Old Tolbooth, който вече отдавна не съществува. Покрай разказите на икономиста Адам Смит турът завършва в Трон Кърк - построена през XVII в. църква, която се отличава с един от малкото оцелели покриви с необичайни греди в Шотландия. От 1952 г. тя е обезсмъртена, а сега в нея се помещава пазар на занаятчийски стоки.

Снимка: Pixabay

При обиколките си Ангъс обръща голямо внимание на дребните детайли и автентичността на фасадите.

Но обиколката "Престъпление и наказание" е посветена на злодеите на Единбург - от Бърк и Хеър до Дийкън Броуди, уважаваният производител на шкафове, който през нощта се превръща в крадец и вдъхновява Робърт Луис Стивънсън за " Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд".

Този тур също започва от Грасмаркет, но оттам се отклонява от Кралската миля и се отправя към Greyfriars Kirkyard, известен с историята на кучето Грейфрайърс Боби, което 14 години е пазило гроба на бившия си стопанин.

Снимка: Pixabay

Гидът Сони Мъри си спомня за срещата си с Джордж Клуни, докато е работил в Social Bite, друго социално предприятие. "Той беше джентълмен", казва Сони и добавя, че е дал на Клуни рецепта за домашно приготвената си яхния. По време на обиколката се запознал и с принц Хари и Меган Маркъл и подарил чашата за кафе на Меган на дъщеря си, "за да може и тя да бъде принцеса".

За посетителите на града тези обиколки са възможност да се запознаят с истинския Единбург - от пясъка и блясъка на миналото до чудесата и брадавиците на съвременния град. А в град, в който туристите се тълпят по улиците всеки ден, "Невидимите градове" е пионерски пример за регенеративен градски туризъм, от който пряко се възползват местните хора, а от друга страна, посетителят получава необичайно интимна представа за града.

Ако скоро посещавате Единбург, не пропускайте това изживяване.

Снимка: Pixabay