Каски на главите и право напред и надолу из галериите на първата българска мина!

Подземният минен музей в Перник е всичко друго, но не и поредният скучен музей, в който всичко е зад витрина. Тук ви очаква разходка в истинска мина, която е била действаща повече от 70 години, както и среща с миньорска техника от последните 130 години.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Музеят се намира в самия град Перник, недалеч от центъра на града.

Преди да влезете, получавате жълта миньорска каска - факт, който е особено високо оценен от децата (включително и непорасналите такива). Екскурзоводите са свикнали с вълнението на посетителите и ще имате достатъчно време да си направите миньорски снимки.

Преди да влезете, вдигнете глава нагоре, за да видите статуята на миньора с фенер в ръка. С влизането в мината ви предстои да чуете подробности за тежкия живот на миньорите в миналото.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Крачка след крачка напредвате в оригиналните тунели на първата подземна българска мина, която е работила между 1891 и 1966 г. В ниши в стената виждате колички и машини и можете да проследите как се е развил рудодобивът през годините. В началото се е копаело на ръка, а материалите са се изнасяли с дървени ръчни колички. После започнали да впрягат коне в каруци, а по-късно се появила и механизираната техника.

Тежките условия, липсата на дневна светлина и честите инциденти правели живота на миньорите несигурен. Много от тях намирали опора във вярата - затова и в една от нишите ще видите олтар, посветен на свети Иван Рилски, закрилника на миньорите.

Какво трябва да знаете: Музеят работи от понеделник до неделя: 09:00 - 16:00 ч., като влизането става на всеки кръгъл час. Нужно е групата да е от поне петима души, а максимумът е 20 души. Билетът е 4 лв. и включва разказ от екскурзовода.