Градовете и селата могат да печелят славата си сред туристите по различни начини. Един от тях е чрез необикновени и често абсурдни имена или такива, които звучат необикновено и абсурдно на други езици.

Такъв беше случаят с австрийското село Фукинг (Fucking), което години наред трябваше да търпи подигравките и набезите на туристите, които идваха само да се снимат с табелата му (и най-редовно някой смяташе за много забавно да я открадне). Миналата година местните власти най-сетне официално смениха името на селото с по-стара версия - Фугинг (Fugging), с което интересът на туристите рязко спадна.

Това не е единственото подобно място. По света има още редица населени места, които би трябвало да се заемат със своето преименуване.

Ето три примера.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Снимка: Wikipedia

Без конкуренция това е най-дългото име на населено място в Европа - 58 букви. Щяхме да го напишем на кирилица, ако беше лесно, но само чуйте произношението (тук)!

Гореспоменатото е голямо село в Уелс (над 3000 жители), чието име е толкова засукано, че дори самите местни почти никога не го казват цялото. Обикновено го споменават като Ланваирпул или Ланваир ПиДжи. Щяха да могат да си го наричат умалително само Ланваир, ако на 60 км нямаше село със същото име.

Превежда се като "Църквата на Дева Мария от падината с бели лешници край зловещия водовъртеж и църквата на свети Тисилио от червената пещера".

Името е въведено някъде в края на 19-и век, когато местните решили, че могат да го превърнат в туристическа атракция само заради дългото име. Е, успели са. Около 200 000 души годишно се изсипват на гарата на селото, където е изписано пълното име.

Снимка: Wikipedia

Заради многото букви пощенският печат на селото също е необикновен - надписът е завъртян на спирала.

Веная, Финландия

Снимка: Unsplash

На пръв поглед няма нищо странно в името на село Веная, стига на фински (Venäjä) то да не означаваше Русия. Дори и това нямаше да е странно, ако руската граница не беше на 250 км от селцето. Финландската Русия си има рекичка, езерце и един хотел. Какво друго му трябва на човек?

Гренландия

Снимка: Unsplash

Може би Гренландия (на английски Greenland означава "Зелена земя") е била по-зелена, когато викингите са я открили, но в наши дни тя е по-скоро снежна и ледена. Над 80% от територията на Гренландия е покрита с лед. Може да си разменят имената с Исландия (на английски Iceland означава "Ледена земя"), която макар и доста на север, е доста зелен остров благодарение на многобройните си термални извори.

Според исландските средновековни разкази първите заселници дали това име на остров Гренландия, защото звучало добре и те смятали, че така ще привлекат още желаещи да се заселят там. Да живее средновековния маркетинг!