Поддържайте пътешественическия си дух жив дори и когато обстоятелствата не позволяват да бъдете там, където искате да сте.

В крайна сметка, всичко в живота е въпрос на гледна точка. Ако погледнете от друг ъгъл, ще успеете да видите дори града, в който живеете и се движите всеки ден като туристически обект. 

Ето ги нашите 27 начина да преживеете собствения си град сякаш сте на екскурзия.

1. Станете рано и бъдете сред първите, които си поръчват кафе (както бихте направили, ако сте само за 3 дни в Рим - кой има време за спане до късно?).

2. Потърсете исторически места в своя квартал или проучете историята на някоя улица, парк, сграда (nапример знаете ли как се е появило езерото в Дружба, София? Или кой е създал Цар Симеоновата градина в Пловдив?).

3. Направете си туристически маршрут за деня, както когато сте на екскурзия.

4. Открийте своето място за брънч. Хапването на големи закуски късно през уикенда навлиза с пълна пара в България, на много места се предлагат и специални брънч менюта.

5. Хапнете в ресторант с чуждестранна кухня - мексикански, индийски, тайландски, китайски.

6. Проучете календара със събития в града си и посетете някоя изложба, концерт, представяне на нова книга.

7. Тръгнете без посока по непознати улици и вижте какво ще откриете - симпатична квартална пекарна или видимо изоставен двор, пълен със скулптури?

8. Запазете си стая в хотел в собствения си град. За абсолютна реалистичност, използвайте и рум сървиса!

9. Минете на ваканционна вълна. Сещате ли се за онова спокойствие, забъркано с усещане за нещо хубаво предстоящо, когато тръгвате на път? Минете на тази дължина на вълната и поне за два дни спрете да превъртате проблемите от изминалата седмица.

10. Излезте на разходка и направете снимки с телефона или с фотоапарата си.

11. Намерете високо място в града и се насладете на гледка от птичи поглед. Когато сте на екскурзия, сте готови да платите билет за всеки покрив, който предлага панорама - направете го и в собствения си град.

12. Посетете музей.

13. Заведете децата си на музей - техният поглед със сигурност ще е различен от вашия.

14. Купете си сладолед, пийте любими коктейли, вземете си топли кестени или ядки от улични продавачи - по отношение на храната направете всичко, което по принцип правите, когато сте на екскурзия.

15. Разгледайте туристически сайтове за вашия град или потърсете в Google "Забележителности в...", за да проверите дали не сте пропуснали появата на нещо ново в града си напоследък.

16. Запишете се на тур - пешеходен, кулинарен или друг тематичен.

17. Прочетете книга или туристически гид за града си, поровете се за исторически факти, а след това разходката ви ще е с нови очи.

18. Разведете приятели или роднини, които не живеят в града. Така няма да имате избор освен да погледнете на родното си място през погледа на туриста.

19. Отидете на хубаво зелено място край града - където има река, езеро или поляни за пикник.

20. Дръжте се като туристи. Ако започнете да се държите като туристи, наистина ще се почувствате като такива - питайте хората за препоръки за хубаво място за хапване и места за разглеждане, снимайте се пред забележителностите.

21. Отидете в туристическия информационен център на града си и разпитайте какво да видите. Вземете си брошури и карта на забележителностите.

22. Отидете на дегустация. Изберете място в града си, заради което туристите идват специално - винарна, пивоварна, фабрика за шоколад.

23. Потърсете си фотогенично място за залез. Направете си хубави снимки.

24. Уговорете си среща с града. Сещате ли се как има места в града, за които винаги си казвате, че ще ги посетите "някой ден" - те са ви под носа, винаги можете да ги видите. Истината е, че ако не го планирате, това никога няма да се случи. Изберете си дата и вижте това място, което отлагате от толкова време.

25. Използвайте различен от обичайния си начин на придвижване - сменете колата с ходене пеша или автобуса с колело.

26. Отидете в спа център или на сауна, за да разпуснете след дългия ден.

27. Споделете откритията си. Качете най-хубавите снимки и спомени от уикенда в социалните си профили - както правите със снимките от Италия или Гърция.