Започна облекчаването на режима на пътуване за Турция - границата при ГКПП Капитан Андреево вече може да се мине не само с отрицателен PCR тест, но и със сертификат за ваксинация, ако поставената ваксина е на Пфайзер/Бионтех или Синовак.

Освен това на пропусквателния пункт от 1 юни ще се предлага и бърз PCR тест на цена от 110 турски лири (около 21 лева).

Също от 1 юни отварят врати и заведенията, които досега единствено извършваха доставки по домовете.

Всичко това прави почивката или екскурзията в Турция все по-достъпни и реалистични. Ето няколко нови и малко известни съществуващи места, които да видите това лято:

Новият панорамен трамвай в Истанбул

Снимка: iStock by Getty Images

От 1 януари 2021 г. тръгна новата трамвайна линия Т5 в Истанбул. Трамваят не е нито туристически, нито с нещо по-специален от останалите освен с това, че минава през редица живописни квартали и паркове, които досега бяха трудно достъпни с градски транспорт.

Пътниците се возят по трасе, което е успоредно на западния бряг на Златния рог (в европейската част на града) и на съществуващите улици, като на места трамваят минава по релси на пилони над водата.

Цветният квартал Кузгунджук в Истанбул

Азиатската част на Истанбул е по-рядко посещавана и по-малко туристическа в сравнение с европейската, където се намират много от забележителностите, които туристите посещават.

Дървените къщи в османски стил все още се срещат в квартал Кузгунджук в азиатската част на Истанбул. Цветните фасади и чайните под сенките на дърветата са чудесно място, на което да изпиете чашка чай (или две). Районът е известен и с добрите си ресторанти и заведения за кебап. Открийте още цветни квартали в Истанбул >>>

Музей на модерното изкуство Одунпазаръ

В края на 2019 г. в Турция отвори врати първият музей за модерно изкуство, построен специално с тази цел. Дръзкото решение такъв тип обект да се разположи далеч от основните туристически и културни центрове като Истанбул и Анкара е резултат от опита на основателя му да раздвижи арт сцената в страната. Намира се в град Ескишехир на 3 часа с влак от Истанбул и на час и половина от Анкара. Това е и една от причините, поради които е вероятно музеят да не е попадал в обсега на вниманието ви досега.

До края на септември експозицията в музея за модерно изкуство Одунпазаръ се казва "В края на деня" и разглежда темата за въздействието на човека върху планетата Земя в контекста на глобалните проблеми от последните години (замърсяване, затопляне, мигрантска криза, пандемия).

Национален парк Дилек край Кушадасъ

Повечето хора свързват лятото в Турция с превъзходни хотели, вкусна храна и плаж. Ако имате нужда от малко разнообразие, отделете няколко часа на разходка сред природата в Национален парк Дилек на около 25 км от Кушадасъ. Това е земя на каньони и долини, на красиво крайбрежие и много птици. Не е рядкост посетителите да срещат и елени по време на разходките си, а във водата живеят тюлени монаси.

Бебета животни в зоопарка на Анталия

В края на май в зоопарка на Анталия, един от най-големите в Турция, се появиха повече от 100 бебета животни от различни видове. Сред тях са зебри, лемури и планински кози. В зоопарка посетителите могат да видят над 1600 животни, но безспорно любимци на туристите са зебрите и лемурите.

Плажът, на който можете да "ходите по вода" край Мармарис

Снимка: iStock by Getty Images

На малко повече от 20 км от Мармарис се намира един от най-магичните плажове в Турция. Името му е Къзкуму (Пясъкът на девицата), но е известен и като Плажа на Христос, защото там всеки може да ходи по вода, без да притежава божествената сила на Христос. Тайната? От брега на половин километър навътре в морето се простира пясъчна коса, широка около 2 метра, по която посетителите могат да стъпват. Погледнато отстрани, изглежда сякаш хората ходят по водата. Прочетете повече за плаж Къзкуму (+ упътвания) >>>

Промени в правилата в ресторантите на all inclusive хотелите

Не на последно място споменаваме и промените, които очакват всички почитатели на all inclusive почивките в Турция. Още през лятото на 2020 г. в много от хотелите част от храната в ресторантите не беше свободно достъпна, а се подаваше от персонала. Тази практика ще остане широко разпространена и през 2021 г. по две причини - хигиенни и икономически. От една страна, така ще може да се следи по-добре за хигиената около бюфетите в all inclusive хотелите, а от друга хотелиерите се надяват това да доведе до по-малко разхищение на храна.