Обитателите на Амазония от Централна и Южна Америка употребяват тропическия плод акай бери като основна храна от векове чак до днес.

Ако сте пътували из Бразилия, вероятно ви е направило впечатление, че акай се продава на всеки ъгъл и под всякакви форми - като сладолед, закуска, смути, сок.

Многобройните лечебни свойства на плода и наситеният вкус, който може да се опише като комбинация от къпини и горчив шоколад, заслужено прочуват акай в световен мащаб в последните години с прозвището бразилската суперхрана.

Любопитно за акай

Снимка: iStock by Getty Images

Акай, или асаѝ с ударение на "и", както се нарича в родината си, е вид палмово дърво с тъмнолилав плод, който на пръв поглед наподобява на боровинката. Вътрешността на плода е жълта и съдържа голямо семе, което го причислява към семейството на костилковите.

Съветваме ви да обърнете внимание на оригиналното му произношение, ако пътувате до Бразилия. Бразилците често и настоятелно коригират чужденците с усмивка. Истината е, че с правилното ударение и произношение на португалски асаѝ звучи толкова различно, че местните наистина не разпознават плода като акай и рискувате да останете неразбрани.

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитен е фактът, че акай бери притежава около четири пъти повече антиоксиданти от по-голямата част от плодове и зеленчуци и това е в комбинация с изключително ниско съдържание на захар, което е рядко явление в природата. Освен това суперплодът е източник на калций, желязо, магнезий, калий, фибри, минерали. Списъкът е дълъг.

Къде да откриете акай в Бразилия?

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Най-точният отговор на този въпрос е в тропическите гори на Амазонка, където палмовите дървета достигат до 30 метра височина. В района на община Асайландия, в превод земята на акай, местните жители берат собственоръчно ценните плодове, разчитайки единствено на нож и катераческите си способности.

Отличителен за акай е краткият му срок на годност, поради който пресният плод не се изнася, а се продава в замразен вид като пюре или сух на прах.

Дори в Бразилия ще откриете акай да се предлага най-вече в замразено състояние подобно на сладолед в купичка от хладилните чанти на местните на плажа.

Снимка: iStock by Getty Images

Табелите с цветни надписи и привлекателните рисунки на екзотичните кафенета в Рио де Жанейро няма да останат незабелязани от туристите, които искат да се разхладят със сок от пресни плодове или да се заредят със здравословна плодова закуска. Кашата от акай най-често се предлага с гранола (хрупкави мюсли) и богат избор от тропически плодове и ядки. Внимание - наситеното лилаво може да оцвети зъбите ви подобно на евтино вино.

Всеки местен супермаркет също разполага с богата селекция от акай пюре с различни традиционни вкусове като гуарана и какао. В някои бразилски региони пюрето се сервира с местния деликатес тапиока - зърнест нишестен продукт известен като "хляба на тропиците".

Как да употребявате акай в домашни условия?

Снимка: iStock by Getty Images

Най-вкусният начин за консумация на акай е като го добавите в замразен вид към купата си от гранола или мюсли, плодове и ядки. Пюрето си подхожда с манго, банан, ягоди, къпини, киви, кокос. Имате свободата да експериментирате.

В България обаче акай бери ще откриете най-лесно на прах в био магазините. В домашната кухня препоръчително консумирайте по 1-2 супени лъжици на ден, които могат да допълнят вашето смути, мюсли, кекс или да приемете самостоятелно. Практически на прах можете да го добавите за вкус към всякакви печива и кремообразни храни. А в някои от заведенията за здравословно хранене се предлага автентичната акай каша на пюре, съчетана с разнообразие от плодове.