С наближаването на 1 юни всяка година родителите започват да търсят перфектния подарък за своите деца.

Пишат в родителските групи във фейсбук, обсъждат с други родители, карат децата си да си поискат нещо - и много често неусетно стават жертва на комерсиалната вълна, която ги залива с реклами няколко седмици по-рано.

Самите деца, също облъчени от рекламните послания, няма как да знаят, че щастието, което предметите носят, е десетки пъти по-краткотрайно от щастието, донесено от преживяванията. В стремежа си техните деца да не се почувстват по-различни от останалите, родителите също избират лесния вариант - играчка. Ако бабите или други близки също се включат с подаръци за празника, радостта от подаръците прогресивно намалява с всяка следваща придобивка. Виждали сте го на Коледа.

Как този път да бъде различно

Снимка: iStock by Getty Images

За да избягате от този капан, от възможно най-малки научете децата си, че най-ценните подаръци са преживяванията.

Не им го обяснявайте - покажете им го, като им организирате екскурзии, специални пикници, лов на съкровища, разходки с влак, лодка, балон... Списъкът започва с най-простите неща, които изискват близък до нулев бюджет, и могат да стигнат до уникални преживявания веднъж в живота като екзотични пътувания за по-големите деца.

За децата е не само забавно, но и полезно да пътуват

Снимка: iStock by Getty Images

Ползите от пътуването за децата са многократно доказани, като макар и леко различаващи се, те са валидни за всяка възраст още от раждането. Досегът с различна среда, нов език и непозната култура прави децата по-адаптивни, по-самоуверени и толерантни, разширява светогледа им и им помага да се учат на нови умения.

Неслучайно казват, че пътуването по света е най-доброто образование, което можете да дадете на наследниците си, но дори и разходка до съседния град е ползотворна. 

И колкото и да мислите за полезните аспекти на пътешествията, не забравяйте, че основната им задача е да са забавни - така че не пропускайте сладоледа!

Няколко идеи за подарък-пътешествие за 1 юни

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и да се пада в делничен ден, 1 юни може да бъде специален. Единият вариант е да празнувате на самата дата с кратко бягство, а другият - да подарите "билет" за бъдещо пътешествие с описание на всички вълнуващи неща, които включва то (този вариант не е подходящ за малки деца, които нямат ясно изградена концепция за време и може да останат разочаровани, че приключението не е "сега" и "веднага").

Ето и няколко конкретни идеи:

- Специален пикник на непознато място (с всички екстри, които семейството ви обича: знаменца, лимонади, сладкиши и специални сандвичи, музика, сапунени балони, фризби...)

- Вечеря в гората/на хълм (отново с всички празнични екстри)

- Разходка с влак до някой близък град/село

- Посещение на нов музей/детски кът/атракция в близък град

- Екскурзия за уикенда

- Пътуване по стъпките или приключенията на любими герои от книга (например игра на нещотърсачи в стил Пипи Дългото чорапче)

- Плаване с лодка/каяк в близък язовир или река

- Урок по езда/яздене на пони

Защо албумите със снимки не са отживелица

Снимка: iStock by Getty Images

Както имат любими книги, които обичат да разгръщат отново и отново, децата могат да вградят спомените от семейните пътувания в паметта си, като разглеждат специалния си албум със снимки.

Изберете емблематични, смешни, абсурдни и любими снимки, извадете ги на хартия и ги подредете в албум, който винаги да е подръка на децата. Добавете кратки описания, забавни случки или друга информация. Можете да правите по един туристически албум за всяка година или просто да ги събирате в томове като събрани съчинения. Включете децата в избора на снимки и в решението какво да напишете.