"Дори само да узнаят как зеленчуците стигат от градината до масата, за днешните растящи в града деца това би било интересно и облагородяващо", казва Елеонора Йосифова - председател на Българската асоциация по алтернативен туризъм. 

С наближаването на пролетната ваканция не оставяйте да ви свива стомахът заради това, че не сте измислили епични занимания за малчуганите. В най-простите такива (които са естествени и близки до природата) може да се открие незабравимо приключение за тях. Питаме  Елеонора Йосифова за идеи, като човек, чиято сфера на дейност е свързана именно с алтернативния туризъм. 

Такъв пример е наблюдението на гущери. Ако за някои родители, особено закърмените на село, притичващите измежду джапанките гущери са били част от екстериора, то за растящите в града малчугани да наблюдават симпатичните малки влечуги в естествената им среда е голямо преживяване. Гущерите започват да се появяват през април, като се наслаждават на вече топлещото слънце. А в кресненското село Влахи може да намерите точно такива лагери за наблюдение на гущери, жаби и други видове.

"В последния уикенд от пролетната ваканция - 10-11 април, има организирана разходка с деца в района на Кресненския пролом за наблюдение на съживяващата се природа. Може да следите за тази възможност за включване на децата в инициативата безплатно. В района на Кресна много активно се работи с деца и за показване на събуждащата се природа, а след това и как се развива животът на животинките и растенията", разказва ни Елеонора Йосифова. 

Снимка: iStock by Getty Images

В този район има много къщи за гости с ферми към тях, предлагащи различни занимания на деца - могат да им покажат работата в селскостопански двор, да участват в засаждането на различни зеленчуци, а след време и да си наберат от продуктите, да направят заедно салата. Могат да се запознаят с животните в двора. Може дори да оставите децата си с домакините за целия ден. През последните години има голям интерес към подобни къщи за гости.

"В Кресненското дефиле има доста лагери за деца, а отделно и общи занимания сред природата, като каране на лодки, на колела, разбира се, с инструктор или пък родителите могат да се включат заедно с децата. Там има и ферма с каракачански овце и някои други породи и видове животни. На място идват експерти, включително от БАН, които разказват на децата за живота на различните същества, обитаващи района", разкрива още председателят на Българската асоциация по алтернативен туризъм.

Снимка: iStock by Getty Images

Друга особено полезна и развиваща почивка може да е тази, в която е включено яздене на кон. Известно е, че за деца със специални образователни потребности допирът до това изящно животно действа особено благоприятно. Разбирайки нуждата на все повече деца да общуват с коне, у нас се изграждат и все повече конни бази.

"В района на София и Пловдив има не една и две конни бази, в Родопите също. В тези бази се предлагат възможности за разходка в природата. Дори по морето и в Странджа има опция да се разходиш с кон, с който да стигнеш до плажа. А ако детето е по-малко и не може да издържи едночасово яздене, може просто да се научи как се язди кон в рамките на манеж. Всичко това, придружено с инструктор". 

Снимка: iStock by Getty Images

В идеите за алтернативен туризъм през пролетната ваканция попада и наблюдението на птици.

"Има различни центрове за наблюдение на птици. Отделно в Стара Загора, например, има клиника за диви животни, основно птици, която се занимава с лекуване на пострадали диви птици, за които някой сигнализира или им докарва, или пък те самите отиват да вземат". 

Елеонора Йосифова напомня и за природозащитния център на Дружеството за защита на птиците в Източните Родопи. Там се предлагат бинокли, има водачи, които да разходят семейства в района, за да наблюдават пернатите обитатели. Мястото е популярно най-вече с лешоядите. 

Снимка: iStock by Getty Images

Успоредно с това в тази част на Родопите може се практикува т.нар. минералинг - покрай реката се събират минерали, по Арда или в язовирите наблизо може да се кара каяк. В близост има и територии, населени със сърни и елени, така че могат да се наблюдават и горски животни с човек, който познава мястото, знае къде да се мине безопасно и да разкаже повече за района. 

Изобщо, пролетната ваканция е благоприятно време с това, че всичко се събужда за нов живот. 

"Дори само да отидат в една къща за гости, за да се поинтересуват как стига тяхната храна до масата, също е нещо интересно за децата. Израствайки в града, те все по-малко познават селскостопанския бит. С което все повече места в България стават интересни за тях. В ръцете на родителите е да са малко по-креативни, избирайки къде да почиват", завършва Елеонора Йосифова.

Снимка: iStock by Getty Images