В света съществуват най-различни рекорди - за най-къса писта, най-бърз самолет, най-дълъг прелет без зареждане за гориво.

Следващият рекорд е един от най-интересните в авиацията - първенството за най-кратък полет по редовна линия се държи от маршрута Уестрей - Папа Уестрей. Разстоянието между двата острова от архипелага Оркни в Шотландия се покрива за под 2 минути и се изпълнява от шотландската авиокомпания "Логанеър". Реалното време във въздуха е около минута, а рекордът за изминаване на разстоянието е 53 секунди. 

Уестрей е остров с 600 души постоянно население, известен с многобройните си археологически обекти от около 3500 г. пр.н.е. и няколко останки от викингски селища. Папа Уестрей има 90 жители, фолклорен музей и няколко традиционни къщи за гости.

История на най-краткия полет в света

Авиовръзката между островите Уестрей и Папа Уестрей не изглежда като нещо, от което има особен икономически смисъл, особено като се има предвид, че 13 ферибота на ден свързват двата острова. Въпреки това тя съществува още от 1967 г. Маршрутът се води обществена услуга и се субсидира от шотландския бюджет. Организира се тръжна процедура за избора на авиокомпания, която да го обслужва, като в продължение на дълги години печели единствено местната "Логанеър".

Полетите се изпълняват на лек самолет Britten-Norman Islander (известен още като BN2), управляван от един пилот и с осем места за пасажери. От авиокомпанията планират скоро да въведат в експлоатация електрически самолети по този маршрут, тъй като заради краткото разстояние употребата им ще е възможна без никакви рискове.

От няколко години има и планове за свързване на островите с мост, но те са все още в много начална фаза и без конкретна времева рамка.

Кои са пътниците?

Много от пътниците по краткия авиомаршрут са студенти и техните преподаватели, които изследват археологическите обекти на остров Папа Уестрей. На самия остров Папа Уестрей има 90 постоянни жители, които ползват самолета, ако трябва да бъдат транспортирани до болница в друга част на Шотландия. Полетът е популярен и сред туристите, които се качват на самолета, за да отметнат

Колко струва да се возиш 2 минути на самолет?

Проверка в сайта на "Логанеър" показва, че полетите са налични всеки ден без неделя, като еднопосочен билет струва 17 паунда.

Ако искате да преживеете най-краткия полет на света, без да пътувате до Шотландия, вижте следващото видео, което е запечатало целия полет: