Стане ли въпрос за минерални бани в Италия, първото, за което се сещат повечето хора, са горещите извори Терме ди Сатурния в Тоскана.

Топла минерална вода се стича по няколко тераси, в които посетителите могат да се отпуснат и да оставят лековитата вода да отнеме умората и болежките им.

Спокойният минерален извор с високо съдържание на сяра е лечебен и се ползва като център за подмладяване и оздравяване от поне 3000 години.

Водата е с приятните 37 градуса, което я прави идеална за топване целогодишно - дори и когато морето е студено. Сред лечебните ѝ свойства са намаляване на кръвното налягане, подобряване на белодробната и чернодробната функция.

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитно е, че в извора живее планктон, който има полезни свойства за кожата, а заради високото съдържание на сяра водата има характерна миризма на яйца.

Името на изворите идва от древноримската митология. Според легендите богът на мира и изобилието - Сатурн, един ден се ядосал заради непрестанните войни, които хората водели помежду си. В яда си хвърлил мълния в кратера на вулкан, от който бликнала река от сяра и погълнала всички войнстващи хора. След това започнала златна ера на мир и благоденствие. Според легендата Терме ди Сатурния е мястото, където този поток от сяра още тече.

Според друга легенда боговете Юпитер и Сатурн влезли в конфликт и Юпитер метнал мълния по Сатурн. Там, където паднала мълнията, се отворил портал към ада - затова и излизащата от мястото вода миришела толкова зле.

Но ако оставим легендите настрана, мястото със сигурност е познато още на етруските, предшествениците на римляните в Италия. Смятали ги за дар от боговете. Баните били много посещавани и от римляните, но с навлизането на християнството и тъмните векове, западнали, защото къпането тук се смятало за извор на грехове и похот.

Снимка: Unsplash

По-късно местните дребни владетели започнали да се карат за собствеността върху Терме ди Сатурния, докато през 1454 г. мястото не било цялостно реновирано и не станало популярно. През 1865 г. местната фамилия Чачи обновила сградата и направила подобие на спа център (за онези времена), а през 1919 г. бил построен първият хотел в района.

Днес достъпът до два от изворите, Каскате ди Мулино (Cascate di Mulino) и Каскате дел Горело (Cascate del Gorello), е безплатен за всички, целогодишно и денонощно. Къпане под звездите или на лунна светлина е преживяване, което заслужава място в списъка ви с мечти. Изворите се намират на 6 км от селцето Сатурния.

В района има и хотели, където посетителите могат да се насладят на 5-звездно обслужване. Изворите се намират до средновековното селце Сатурния в Тоскана.

Терме ди Сатурния се намират на около 170 км от Рим и на 200 км от Флоренция. Докато сте при изворите, не пропускайте да се разходите и из самото село Сатурния, което се издига на възвишение над изворите.