През миналата година България е била посетена от близо 16 хил. китайски граждани, което е над 30 на сто ръст спрямо 2013 г. От тези визити близо 14 хиляди са били с цел туризъм.

Тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с председателя на Китайската национална туристическа администрация /CNTA/ Ли Дзиндзао, който е на работно посещение в България по нейна покана. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Основна тема на разговора са били възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и конкретни мерки за повишаване на обмена на туристи.

С общи усилия, убедена съм, че за много кратък период можем да посрещаме по 216 хил. китайски туристи, а защо не и повече, е уверила министър Ангелкова.

Министър Ангелкова е представила работата на Министерството на туризма за създаване на общи туристически продукти със страните от региона, които да предложат на китайските туристи.

Силен интерес е бил проявен както към комбинираните маршрути в региона - България-Турция-Гърция и България-Румъния-Сърбия, така и към страните членки на ЕС.

В ход е и създаването на българско-румънски туристически информационен център в Китай.

Подготвя се тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности.

Ли Дзиндзао е отбелязал, че за увеличаване на потока от туристи е важно и създаването на допълнителни удобства за туристите - информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус, и др.

Особен интерес е бил проявен към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури, зимни спортове. Той е поканил Николина Ангелкова на предстоящото туристическо изложение в Сиан на 18 юни.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души, информират от Министерството на туризма.