Руските туристи в Турция са се увеличили през май с 1384 процента спрямо същия месец на миналата година, сочат огласени официални данни, цитирани от "Хюриет дейли нюз".

Според представените от министерството на туризма данни 608 472 руснаци са посетили Турция миналия месец. Тези числа са дори по-високи от броя на руските туристи през май 2015 г., т.е. преди кризата със сваления самолет.

Чуждестранните туристи в Турция като цяло са нараснали с 16,3 на сто до 2,89 милиона души през май след тежка година, в която секторът бе лошо засегнат от поредица бомбени нападения, дипломатическа криза с Русия и неуспешен опит за преврат.

Пристигналите от Европа туристи обаче са продължили да намаляват и през май, когато 1,1 милиона европейци са посетили Турция - спад с около 20 процента на годишна база.

През първите пет месеца на годината общо 8,8 милиона чужденци са пристигнали в Турция - с 5,5 процента повече от същия период на 2016.

През май Русия е била главният туристически пазар за Турция с 21-процентен дял в общия брой на пристигналите чужденци. Тя е следвана от Германия с 10,2 процента и Грузия с 8,1 процента. След тях се нареждат Великобритания и България.

През май броят на пристигналите туристи от Германия, някога водещ туристически пазар на Турция, е спаднал с 31 процента на годишна база до 295 007 души.

Равнището на заетост в хотелите е нараснало до 61,5 на сто през май с 8,3-процентно увеличение на годишна база. Приходите, отчетени през същия период, обаче са намалели.