Пътуването с прочутите японски влакове-стрела обичайно е спокойно и продължава два часа и половина. Преди броени дни обаче се превърна в "зомби апокалипсис", а пътниците крещяха от ужас.

Организаторите на изпълнено с адреналин пътуване, го обявиха за "първото в света преживяване с призраци в движещ се влак Шинкансен".

На борда на един от вагоните на "Шинкансен" - японската дума за влак-стрела, на която е кръстена националната влакова система - се намираха около 40 търсачи на силни усещания, готови смело да се срещнат с "живите мъртви" между Токио и западния метрополис Осака.

Зловещото преживяване е вдъхновено от хитовия южнокорейски екшън-хорър филм от 2016 г. "Влакът до Пусан", в който баща и дъщеря, хванати в капан в движещ се влак, се борят със зомбита, жадни за човешка плът.

Първоначално всичко изглежда нормално, когато влакът-стрела потегля спокойно в събота вечерта, но не след дълго се стига до първото "кърваво нападение".

Жертвите-актьори се гърчат в агония и след това претърпяват ужасяваща трансформация, преди да започнат да вилнеят срещу своите пътници.

Организаторът на събитието Кента Ивана от групата "Ковагарасетай", което в превод означава "отряд за сплашване", заявява, че са искали да "изобразят как обикновено безопасният и спокоен шинкансен се срива в един миг".

Това далеч не е първият експеримент на Централната японска железопътна компания с ослепително чистия и безавариен шинкансен. Японската институция тази година навърши 60 години.

След като пътуванията на дълги разстояния спаднаха рязко по време на пандемията от Covid-19, железопътният оператор започна да отдава под наем купета на влакове за специални събития, за да разнообрази дейността си.

Във високоскоростни влакове бяха създадени суши ресторант, бар и дори бе организиран мач по борба, а вагоните могат да бъдат резервирани и за частни партита.

Мари Изуми от туристическия филиал на железопътния оператор заявява пред АФП, че е била изненадана от идеята за пътуване на тема зомбита, когато Ковагарасетай се обърнала към нея, мислейки, че ще бъде "почти невъзможно да се осъществи".

Но събитието я е убедило в "новите възможности" на влака-стрела, каза Изуми. Тя смята, че концертите и комедийните шоута могат да бъдат подходящи нововъведения в бъдеще.

Във влаковия зомби апокалипсис за реквизит са използвани моторни триони и оръжия, но са избегнати изображения на крайно насилие и кървави сцени, които биха могли да накърнят репутацията на "Шинкансен".

В противовес на приглушения ужас, продължилата два часа и половина обиколка била изпъстрена с изпълнения на мажоретки зомбита, фокусници и комици, включително танц по хореография на "Thriller" на Майкъл Джексън.

Мнозина от пътуващите в заразения от зомбита влак заявяват, че самото преживяване си е струвало цената на билета от до 50 000 йени (335 долара).