Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на телевизия "България он Ер".

По думите ѝ всяка година си говорим за сравнението България - Гърция, което според нея не е правилно, тъй като няма как да се сравняват ябълки и круши.

"Със сигурност мога да кажа обаче, че на база на официалната статистика почти толкова гърци идват в България, колкото българи посещават Гърция. Имайки предвид и това, че Гърция има сравнително доста пъти повече плажно крайбрежие, което е 15 000 км, докато в България то е 400 км. За миналата година само за периода юни-септември около 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. Виждате, че разликата е изключително малка", коментира Ангелкова.

Тя отбеляза, че за първите 5 месеца на 2017 г. 370 000 гърци са посетили България и поставят Гърция на първо място по посещения на чуждестранните туристи. Около 490 000 българи към момента са посетили Гърция, което ни класира на второ място в тяхната статистика.

До няколко дни Министерството на туризма ще получи и конкретни данни за броя на българите, които са решили да откажат своите резервации за Гърция заради циклона "Медуза", който наводни южната част на страната.

"Чух, че ситуацията започва да се нормализира и се надявам това да се случи бързо, за да се върнат хората към обичайния си ритъм. Все още нямаме конкретни данни - дали има откази от резервации и как това ще се отрази като цяло на българите, които са решили да прекарат своята ваканция в Гърция и къде може би ще се пренасочат. До няколко дни ще имаме анализи и информация по отношение на това", уточни министър Ангелкова.

Тя допълни, че Министерство на външните работи, особено нашето генерално консулство в Солун, следят в детайли всичко, което се случва в южната ни съседка след потопа, и са на разположение на всеки един български гражданин, който се обръща към тях за съдействие.