Американските власти са отменили забраната за пренос на големи електронни устройства в салоните на самолети, пътуващи за САЩ от летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщи електронното издание на в. "Сабах".

Всички електронни устройства за полетите до САЩ ще преминават на летище "Ататюрк" през томограф и през детектори за експлозиви.

Докато забраната бе в сила, турската авиокомпания "Търкиш еърлайнс" раздаваше преносими компютри на пътниците в бизнес класа, пътуващи до САЩ. Сега авиопревозвачът обмисля да раздаде част от тези лаптопи на нуждаещи се училища.

Преди това САЩ вдигнаха забраната за лаптопи в пътническите салони на полети от Абу Даби, като обявиха, че авиокомпанията "Етихад еъруейз" е въвела изискваните от Вашингтон по-строги мерки за сигурност.

САЩ решиха на 21 март да забранят преносимите компютри и таблетите в пътническите салони при полети на девет авиокомпании, излитащи от десет международни летища от арабски страни и Турция, позовавайки се на рискове за сигурността.

Осемте държави, чиито авиокомпании и летища бяха включени в забраната, са съюзници или партньори на САЩ: Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Мароко.