Освен ако нямате някакви усложнения по време на бременността, това може да е чудесен период за пътуване.

Почивките могат да са натоварващи през първия триместър, ако страдате от гадене, сутрешно повръщане и липса на енергия. Вторият триместър е най-доброто време за пътешествия - тогава енергията на повечето бременни се завръща, коремът им все още не е твърде голям, за да пречи много, и рисковете за плода са минимални.

Пътуването през третия триместър е с повишено внимание.

Ето няколко изпитани полезни съвета, които ще допринесат за това почивката преди раждането на бебето да бъде спокойна и безпроблемна.

1. Избягвайте дълги полети (повече от 3 часа).

2. Не пътувайте до дестинации, за които се изискват допълнителни ваксини, особено такива, които съдържат живи вируси или бактерии, тъй като те могат да засегнат плода. Консултирайте се с лекаря си, ако ви се налага такова пътуване.

3. Не пътувайте до дестинации с висока опасност от заразяване от пренасяни от комари болести като малария или зика (последната е доказано опасна за плода).

4. Ако пътувате с автомобил, планирайте достатъчно спирки за разтъпкване и тоалетна.

5. Когато слагате предпазния колан в колата, издърпайте долната част под корема си, а не я слагайте върху него.

Снимка: iStock by Getty Images

6. Носете си възглавница за пътуване, за да седнете или да подпрете главата си на нея, в случай че се наложи дълъг престой или полетът ви закъснее.

7. Ако хотелът ви има спа център, не използвайте съоръженията с нагряване - сауни, парни бани и други. Ползването на обществени басейни също може да е рисково, особено ако не сте сигурни в хигиената им, тъй като в края на бременността много по-лесно проникват бактерии във влагалището. Минералните басейни също оставете за след края на бременността.

8. Вземете документите от прегледите си - ще е добре да са ви подръка, ако се наложи да отидете на лекар, особено в чужбина.

9. Ако отивате на морска почивка, не излагайте корема си на силно слънце, дори и да сте се намазали със слънцезащитно масло с фактор 50.

10. Опитването на местната кухня е част от пътуването, но има някои храни, които е добре да избягвате по време на бременност. Смята се, че меки сирена като бри и датско синьо сирене могат да крият рискове, ако се консумират по време на бременност. Същото важи за мидите.

11. Пийте много вода.

12. Плуването е един от най-добрите и безопасни спортове по време на бременност. Насладете му се по време на почивката си. Разходките пеша също са полезни.

13. Проучете болниците и лекарите в района, където ще пътувате. Така ще сте спокойни, че ако се наложи да отидете на спешен преглед, ще сте в сигурни ръце.

14. Направете си здравна застраховка, за да сте спокойни, че няма да имате излишни разходи по време на почивката си, ако се наложат прегледи.

15. Носете си здравословни варианти за бързи похапвания по време на път - сушени плодове, ядки, здравословни крекери. Така ще избегнете поглъщането на празни калории, ако огладнеете на място, където нямате голям избор.

16. Дългото стоене седнал не е препоръчително за бременни, затова непременно резервирайте място до пътеката, ако пътувате със самолет. Ставайте да се разхождате за 5-10 минути на всеки час, а и така по-лесно ще ставате до тоалетна.

Снимка: iStock by Getty Images

17. Проверете изискванията за качване на борда. Повечето авиолинии не изискват никакви специални документи до 36-а седмица, но след 28-а седмица някои авиокомпании изискват медицински документ с датата на термина и лекарско мнение, че бременността не е рискова, а след 36-а седмица повечето авиокомпании няма да ви пуснат на борда.

18. Ако планирате да ходите дълго, носете си широки обувки и лепенки. Краката на бременните лесно отичат и дори ходене по равна повърхност може да се превърне в изпитание, ако обувките ви убият.

19. Не забравяйте да носите маската си. Според последните проучвания бременните жени са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19.