Морето и плажът са чудесно място човек да си почине, но и те омръзват. Внесете разнообразие по време на почивката си, като отделите по час - два на някои от най-интересните музеи, посветени на морето по българското крайбрежие.

От музей на котвата до зала с холограми на потънали кораби - вижте накъде да се отправите

Музей на котвата в Ахтопол

Музеят на котвата в Ахтопол притежава една от най-богатите колекции от находки от потънали военни и търговски кораби в Черно море - каменни, дървени и железни котви, оловни щокове, монети, керамични съдове и др. В една от залите на музея са подбрани находки от капитанските кабини на откритите на дъното на морето потънали кораби. В събирането на експонатите са помогнали рибари, моряци, любители гмуркачи, водолази. В музея е съхранен и старият пристанищен фар.

Музеят се намира на самия морски бряг в Ахтопол, в близост до залива, в който са намерени голяма част от експонатите в него. Създаден е изцяло с частни средства.

Музей на солта в Поморие

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Музеят на солта в Поморие е уникален за България и региона. Той е фокусиран върху дейност, свързана с морето, която се извършва в Поморие от незапомнени времена - добивът на сол. В древността солта е била скъпа колкото златото, а занаятът се е предавал от баща на син. Самият музей е малък, защото най-интересните експонати са навън- 20 декара действащи солници, където нагледно да видите кое как се е правело. Методът за добив на сол в Поморие днес е същият, който се ползва от векове.

Военноморски музей във Варна

От това лято освен историческия кораб музей "Дръзки" и яхтата "Кор Кароли", във Военноморския музей във Варна могат да се видят дигитална карта и 3D холограми на подводните съкровища в българската част на Черно море.

Дигиталната карта ще ви разходи из подводни исторически, културни, археологически и природни обекти. Освен това има и информация за животинските видове в Черно море. Освен картата, посетителите на музея могат да видят и холограми на открити на дъното древни кораби.