Представете си изкуствена планина, която се издига в града и има на покрива си ски писта.

Има неща, които звучат като наистина добра идея, но и толкова сюрреалистично, че могат да се случат само на две места в света - в Скандинавия или в Дубай.

Следващият пример е от Дания и показва как не е задължително един завод за боклук да е място, което всички отбягват.

Покривът на завода за боклук е превърнат в ски писта, която е дълга 450 м и е с наклон, който достига до 30% - една от най-стръмните изкуствени писти в света. Горната част на пистата е за експертите, а средната и долната - за начинаещите и средно напредналите.

Копенхил - ски писта на покрива на завод за горене на отпадъци в Копенхаген

Снимка: copenhill.dk

Копенхил - ски писта на покрива на завод за горене на отпадъци в Копенхаген

Снимка: copenhill.dk

Покритието на пистата е от специална пластмаса, която осигурява целогодишно терен за спускане.

Ски пистата "Копенхил" разполага с четири лифта за ски и сноуборд ентусиастите, има писта за слалом и фрийстайл парк. За тези, които не са почитатели на зимните спортове, има писта за тичане, а на едната стена на сградата се издига 85-метрова стена за катерене - една от най-високите в света.

За пълно алпийско преживяване, в долната част на пистата дори има "апре-ски" бар - заведение, в което скиорите са добре дошли за по питие, без дори да е нужно да събличат екипите си за каране.

Заплаща се само ползването на ски пистата, а пистата е с безплатен достъп.

Снимка: copenhill.dk

Копенхил - ски писта на покрива на завод за горене на отпадъци в Копенхаген

Снимка: copenhill.dk

Мястото е открито през 2019 г. и оттогава е популярно място за активност на открито, най-вече за семействата с деца.

В материал, посветен на откриването на завода и пистата, жител на Копенхаген споделя пред британския вестник "Гардиън": "Предполагам, че 90% от вниманието е върху факта, че ще има ски писта, така че до известна степен това е много хитро. Всички говорят за бъдещия ски склон, а не за бъдещия завод за боклуци."

Самият завод използва горене на отпадъци за производство на енергия и отопление на над 100 000 домакинства. Благодарение на архитектурното решение с разполагането на писта на покрива му проектът не среща сериозно недоволство сред жителите на Копенхаген, въпреки рисковете, които крият подобни заводи.